Emlékezés

Emlekezes2

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira.

  

 

Az emberi méltóság tiszteletével örökítjük meg az áldozatok nevét, legfontosabb adatait, arcukat és történetüket.

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú és kitartó kutatómunkát igényel. A Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása óta folyó kutatás eredményeiről időről időre tájékozódhat honlapunkon.

Az intézmény belső udvarát körülölelő nyolc méter magas üvegfalon állítunk emléket a magyarországi áldozatoknak. A Zsótér László által tervezett üvegfalra különleges, lézeres technikával kerülnek fel a nevek.

Mivel a névkutatás csak hosszú késlekedés után indult, az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen. Ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve. Névkereső szolgáltatásunk távolról is elérhető. Kérjük, forduljon munkatársainkhoz a nevek@hdke.hu email címen.

Kutatásunk az érintettek, hozzátartozóik és mindazok segítségét igényli, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek. Ezért kérjük, hogy a letölthető áldozatok adatlapja kitöltésével és postai visszaküldésével segítse munkánkat, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét. Letölthető bejelentőlapunkat szintén az Azonosított Áldozatok menüpont alatt találja meg.

Rovatunkban böngészhet specifikus nyilvántartási listáinkban is, községsoros és tábori listák állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A holokauszt emlékhelyeit speciális térképünkön találja meg és összefoglalót láthat a holokauszttal kapcsolatos emléknapokról is.

A fényképpel azonosított áldozatoknak a Fényképalbum rovat állít emléket, ahol videókon, iskolai tablókon lehet megtekinteni a vészkorszak magyar áldozatainak fennmaradt fotóit.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.