Emlékezés

Emlekezes2

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira.

  

 

Az emberi méltóság tiszteletével örökítjük meg az áldozatok nevét, legfontosabb adatait, arcukat és történetüket.

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú és kitartó kutatómunkát igényel. A Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása óta folyó kutatás eredményeiről időről időre tájékozódhat honlapunkon.

Az intézmény belső udvarát körülölelő nyolc méter magas üvegfalon állítunk emléket a magyarországi áldozatoknak. A Zsótér László által tervezett üvegfalra különleges, lézeres technikával kerülnek fel a nevek.

Mivel a névkutatás csak hosszú késlekedés után indult, az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen. Ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve. Névkereső szolgáltatásunk távolról is elérhető. Kérjük, forduljon munkatársainkhoz a nevek@hdke.hu email címen.

Kutatásunk az érintettek, hozzátartozóik és mindazok segítségét igényli, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek. Ezért kérjük, hogy a letölthető áldozatok adatlapja kitöltésével és postai visszaküldésével segítse munkánkat, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét. Letölthető bejelentőlapunkat szintén az Azonosított Áldozatok menüpont alatt találja meg.

Rovatunkban böngészhet specifikus nyilvántartási listáinkban is, községsoros és tábori listák állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A holokauszt emlékhelyeit speciális térképünkön találja meg és összefoglalót láthat a holokauszttal kapcsolatos emléknapokról is.

A fényképpel azonosított áldozatoknak a Fényképalbum rovat állít emléket, ahol videókon, iskolai tablókon lehet megtekinteni a vészkorszak magyar áldozatainak fennmaradt fotóit.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.