Emlékezés

Emlekezes2

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira.

  

 

Az emberi méltóság tiszteletével örökítjük meg az áldozatok nevét, legfontosabb adatait, arcukat és történetüket.

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú és kitartó kutatómunkát igényel. A Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása óta folyó kutatás eredményeiről időről időre tájékozódhat honlapunkon.

Az intézmény belső udvarát körülölelő nyolc méter magas üvegfalon állítunk emléket a magyarországi áldozatoknak. A Zsótér László által tervezett üvegfalra különleges, lézeres technikával kerülnek fel a nevek.

Mivel a névkutatás csak hosszú késlekedés után indult, az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen. Ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve. Névkereső szolgáltatásunk honlapunkon is elérhető az Azonosított Áldozatok menüpont alatt.

Kutatásunk az érintettek, hozzátartozóik és mindazok segítségét igényli, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek. Ezért kérjük, hogy a letölthető áldozatok adatlapja kitöltésével és postai visszaküldésével segítse munkánkat, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét. Letölthető bejelentőlapunkat szintén az Azonosított Áldozatok menüpont alatt találja meg.

Rovatunkban böngészhet specifikus nyilvántartási listáinkban is, községsoros és tábori listák állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A holokauszt emlékhelyeit speciális térképünkön találja meg és összefoglalót láthat a holokauszttal kapcsolatos emléknapokról is.

A fényképpel azonosított áldozatoknak a Fényképalbum rovat állít emléket, ahol videókon, iskolai tablókon lehet megtekinteni a vészkorszak magyar áldozatainak fennmaradt fotóit.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.