Emlékezés

Emlekezes2

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira.

  

 

Az emberi méltóság tiszteletével örökítjük meg az áldozatok nevét, legfontosabb adatait, arcukat és történetüket.

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú és kitartó kutatómunkát igényel. A Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása óta folyó kutatás eredményeiről időről időre tájékozódhat honlapunkon.

Az intézmény belső udvarát körülölelő nyolc méter magas üvegfalon állítunk emléket a magyarországi áldozatoknak. A Zsótér László által tervezett üvegfalra különleges, lézeres technikával kerülnek fel a nevek.

Mivel a névkutatás csak hosszú késlekedés után indult, az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen. Ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve. Névkereső szolgáltatásunk távolról is elérhető. Kérjük, forduljon munkatársainkhoz a nevek@hdke.hu email címen.

Kutatásunk az érintettek, hozzátartozóik és mindazok segítségét igényli, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek. Ezért kérjük, hogy a letölthető áldozatok adatlapja kitöltésével és postai visszaküldésével segítse munkánkat, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét. Letölthető bejelentőlapunkat szintén az Azonosított Áldozatok menüpont alatt találja meg.

Rovatunkban böngészhet specifikus nyilvántartási listáinkban is, községsoros és tábori listák állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A holokauszt emlékhelyeit speciális térképünkön találja meg és összefoglalót láthat a holokauszttal kapcsolatos emléknapokról is.

A fényképpel azonosított áldozatoknak a Fényképalbum rovat állít emléket, ahol videókon, iskolai tablókon lehet megtekinteni a vészkorszak magyar áldozatainak fennmaradt fotóit.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában - Mindennapok és újrakezdések egy zsinagóga és közössége életéből A Pesti Izraelita Hitközség két világháború között meghirdetett Vissza a zsidósághoz! programjának kiemelkedő építészeti és szellemi szimbóluma az 1924-ben felavatott Páva utcai zsinagóga, amelyet Baumhorn Lipót, a legnagyobb...

Tovább

Kiállítás kezdete

2021. január 27.

Kiállítás vége

2021. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.