Embermentők

Embermentés a holokauszt idején

A Holokauszt Emlékközpont emlékhely, az áldozatokkal való együttérzés színhelye, ugyanakkor feladata az embermentők önzetlen és bátor tevékenységének állandó, méltó megjelenítése is. Hitvallásával az emberi jogok tiszteletének fontosságát, az emberélet védelmének mindenek feletti voltát is hivatott bizonyítani.

A második világháború idején az egyetemes erkölcsi értékek összeomlottak. Ezzel szemben abban, amit az embermentők tettek minden személyes és anyagi megfontoláson felülemelkedő humánum nyilvánult meg.  Az embermentők, akik titokban, ellenséges környezetben, a lebukás állandó veszélye mellett mentették a zsidókat, nem számíthattak a társadalom biztatására. Ezért tetteik a hősiesség legmagasabb fokát jelentik, hasonlóan a harctéren végrehajtott hőstettekéhez.

Az embermentők ünnepélyes köszöntése immár egy évtizede minden évben augusztus 4-én, Raoul Wallenberg svéd filantróp születésnapján,  a „Humánum napján” valósul meg.   A humanitás rangjának további növelésére szorgalmazni szükséges, hogy az emberszeretetre, toleranciára és szolidaritásra nevelés, a háborús embermentők erkölcsi példájának gondozása a kutatásban, az oktatásban is több figyelmet kapjon. Intézményünk feladata tehát az embermentés, a zsidó ellenállás és önmentés emlékhelyeinek felkutatása, regisztrálása, gondozásuk segítése, az embermentők kultuszának ébrentartása és növelése.

Tapasztalatunk, hogy országszerte és határon túl a háborús embermentési esetek sora vár még felkutatásra, a bizonyító dokumentáció adatbankba rögzítésére. Ezen feladat elvégzésére 2012-ben külön irodát létesítettünk.  Létrejött az Igaz Emberek Társaságának elnöksége>>, amely a Helytállásért oklevél elismerést alapította. Az oklevél késői köszönetnyilvánítás, az egykori embermentők moralitásának nyilvános dicsérete.

Az egyes személyekre vonatkozó adatokat az Embermentők bejelentése  űrlapon>> küldjék el. Az eseményekről, helyszínekről emlékeiket, információikat megoszthatják olvasóink a Ki tud róla? rovatunkban>> .

Várjuk segítségüket és köszönjük aktív részvételüket!


További információ:
Németh Edit Linda
történész
E-mail:enemeth@hdke.hu
Tel: 1-455-3394

Csatolmányok

Név Méret
Embermento Adatlap 170.24 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.