Embermentők

Embermentés a holokauszt idején

A Holokauszt Emlékközpont emlékhely, az áldozatokkal való együttérzés színhelye, ugyanakkor feladata az embermentők önzetlen és bátor tevékenységének állandó, méltó megjelenítése is. Hitvallásával az emberi jogok tiszteletének fontosságát, az emberélet védelmének mindenek feletti voltát is hivatott bizonyítani.

A második világháború idején az egyetemes erkölcsi értékek összeomlottak. Ezzel szemben abban, amit az embermentők tettek minden személyes és anyagi megfontoláson felülemelkedő humánum nyilvánult meg.  Az embermentők, akik titokban, ellenséges környezetben, a lebukás állandó veszélye mellett mentették a zsidókat, nem számíthattak a társadalom biztatására. Ezért tetteik a hősiesség legmagasabb fokát jelentik, hasonlóan a harctéren végrehajtott hőstettekéhez.

Az embermentők ünnepélyes köszöntése immár egy évtizede minden évben augusztus 4-én, Raoul Wallenberg svéd filantróp születésnapján,  a „Humánum napján” valósul meg.   A humanitás rangjának további növelésére szorgalmazni szükséges, hogy az emberszeretetre, toleranciára és szolidaritásra nevelés, a háborús embermentők erkölcsi példájának gondozása a kutatásban, az oktatásban is több figyelmet kapjon. Intézményünk feladata tehát az embermentés, a zsidó ellenállás és önmentés emlékhelyeinek felkutatása, regisztrálása, gondozásuk segítése, az embermentők kultuszának ébrentartása és növelése.

Tapasztalatunk, hogy országszerte és határon túl a háborús embermentési esetek sora vár még felkutatásra, a bizonyító dokumentáció adatbankba rögzítésére. Ezen feladat elvégzésére 2012-ben külön irodát létesítettünk.  Létrejött az Igaz Emberek Társaságának elnöksége>>, amely a Helytállásért oklevél elismerést alapította. Az oklevél késői köszönetnyilvánítás, az egykori embermentők moralitásának nyilvános dicsérete.

Az egyes személyekre vonatkozó adatokat az Embermentők bejelentése  űrlapon>> küldjék el. Az eseményekről, helyszínekről emlékeiket, információikat megoszthatják olvasóink a Ki tud róla? rovatunkban>> .

Várjuk segítségüket és köszönjük aktív részvételüket!


További információ:
Németh Edit Linda
történész
E-mail:enemeth@hdke.hu
Tel: 1-455-3394

Csatolmányok

Név Méret
Embermento Adatlap 170.24 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.