Kubinyi Zoltán

Kubinyi Zoltán egy munkaszolgálatos század parancsnoka volt, aki mindig humánusan bánt a hozzá beosztottakkal. Százada megjárta Ukrajnát, s a parancsnok a visszavonulás körülményi között is igyekezett élelmet szerezni századának. Később, a német megszállást követően az osztag már magyar területen teljesített szolgálatot.

1944-ben, a nyilas hatalomátvétel után Kubinyi Zoltán parancsot  kapott, hogy századát indítsa gyalogmenetben Németországba. Ő azonban másként döntött. Egyik este a kísérő csendőrök leitták magukat. A parancsnok késő éjszaka felkeltette embereit és közölte velük, hogy itt az alkalom a menekülésre. Kubinyi Zoltán azonban nem tartott velük, nem vette le katonai egyenruháját, nem akart bujkálni. Az az ember, aki százak életét mentette meg végül szovjet hadifogságba került, ahol már nem tettek különbséget kegyetlen keretlegény és életmentő tiszt között. Kubinyi Zoltán szovjet fogságban vesztette életét.

További információk (angol nyelven): http://www.legacyofrescue.org

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.