Lexmann, Jozef - Mikuláš atya

Jozef Lexmann, Mikuláš atya, kimagasló alakja volt a kassai domonkos rendnek. Neki köszönhető a mai napig működő kassai „Veritas” Kultúrház létrehozása. Elsősorban fiatalokkal foglalkozott, különösen a műszaki beállítottságúak gyűltek köré, mivel szerzeteseknél szokatlan módon Mikuláš atya jogosítvánnyal és repülési engedéllyel is rendelkezett.

A nyilas terror idején, 1944/1945 telén Mikuláš atya, a kassai domonkos rendi templom kriptájában vallási és politikai nézeteiktől függetlenül sok menedéket és oltalmat kereső embert fogadott be és mentett meg a biztos haláltól. Csak 1944. december végén húsz ember „költözött” be a búvóhelyre. A túlélők vallomása szerint a bújtatottak között volt Szenes Edmund mérnök, fia Szenes János, id. Rácz Olivér.  Januárban, a felszabadulás előtti utolsó napokban még számosan csatlakoztak a bújtatottakhoz.

Mikuláš atya a háború után is folytatta  tevékenységét, amiért 1948 után az új, kommunista hatalom üldözte és később őrizetbe is vette. A kolostorok felszámolása után Csehországban, 1952-ben egy börtönben vesztette életét.

2013. augusztus 16-án, a kassai „Veritas” Kultúrház homlokzatán emléktáblát avattak fel Mikuláš atya tiszteletére magas rangú egyházi és városi képviselők jelenlétében.

További információk:

Életéről szlovák nyelvű dokumentumfilm tekinthető meg az alábbi linkeken.
1. rész >> 30'
2. rész >> 22'

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.