Igaz Emberekért Társaság

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak idején zsidók mentésében helytállt személyek példájának és emlékének méltó megőrzésére életre hívta az Igaz Emberekért Társaságot. A Társaság fontos feladatának tartja az embermentés, a társadalmi felelősségvállalás ügyének terjesztését, a Holokauszt Emlékközpont országos elfogadottságának erősítését.

A TÁRSASÁG ELNÖKE:
Dr. Deme Péter kultúraközvetítő

AZ ELNÖKSÉG TAGJAI:
Antall Péter főigazgató, Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont,
Dr. habil. Buzinkay Géza egyetemi tanár,
Dr. Golopencza Pál, Golopencza Illés embermentő fia,
Prof. Dr. Görög Sándor kémikus, akadémikus,
Siklósi Szilveszter filmrendező,
Sipos András filmrendező,
Sipos András ügyvivő, Wallenberg Egyesület,
Török Ilona televíziós rendező.

A testület tevékenységét támogatásáról biztosította Prof. Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

A Társaság Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából megalapította a Helytállásért magyar embermentő elismerést.  A kezdeményezést az indokolta, hogy a magyar embermentők a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján - leginkább túlélő szemtanúk hiányában - az izraeli Yad Vashem Intézet által kiadott Világ Népeinek Igaza díjat nem kaphatják. meg. A jelöléseket a Holokauszt Emlékközpont munkatársa, Salamon Pál levéltáros folyamatosan fogadja, ellenőrzi a jelölt adatainak hitelességét, s adatbázisban rögzíti a kapott információkat.

Minden évben az intézmény történész vezetője, Szita Szabolcs professzor terjeszti elő a Helytállásért elismerő oklevélre jelölt személyeket, melyet az Igaz Emberekért Társaságának elnöksége választ ki. A tervek szerint évente legfeljebb tíz elismerő oklevelet adunk át olyan személyeknek vagy leszármazottaiknak, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Az utókor köszönetét és hálás elismerését megjelenítő okleveleket először 2012. augusztus 3-án, a Humánum Napján adták át a Holokauszt Emlékközpontban.
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.