Igaz Emberekért Társaság

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak idején zsidók mentésében helytállt személyek példájának és emlékének méltó megőrzésére életre hívta az Igaz Emberekért Társaságot. A Társaság fontos feladatának tartja az embermentés, a társadalmi felelősségvállalás ügyének terjesztését, a Holokauszt Emlékközpont országos elfogadottságának erősítését.

A TÁRSASÁG ELNÖKE:
Dr. Deme Péter kultúraközvetítő

AZ ELNÖKSÉG TAGJAI:
Antall Péter főigazgató, Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont,
Dr. habil. Buzinkay Géza egyetemi tanár,
Dr. Golopencza Pál, Golopencza Illés embermentő fia,
Prof. Dr. Görög Sándor kémikus, akadémikus,
Siklósi Szilveszter filmrendező,
Sipos András filmrendező,
Sipos András ügyvivő, Wallenberg Egyesület,
Török Ilona televíziós rendező.

A testület tevékenységét támogatásáról biztosította Prof. Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

A Társaság Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából megalapította a Helytállásért magyar embermentő elismerést.  A kezdeményezést az indokolta, hogy a magyar embermentők a napjainkban előkerülő dokumentumok alapján - leginkább túlélő szemtanúk hiányában - az izraeli Yad Vashem Intézet által kiadott Világ Népeinek Igaza díjat nem kaphatják. meg. A jelöléseket a Holokauszt Emlékközpont munkatársa, Salamon Pál levéltáros folyamatosan fogadja, ellenőrzi a jelölt adatainak hitelességét, s adatbázisban rögzíti a kapott információkat.

Minden évben az intézmény történész vezetője, Szita Szabolcs professzor terjeszti elő a Helytállásért elismerő oklevélre jelölt személyeket, melyet az Igaz Emberekért Társaságának elnöksége választ ki. A tervek szerint évente legfeljebb tíz elismerő oklevelet adunk át olyan személyeknek vagy leszármazottaiknak, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Az utókor köszönetét és hálás elismerését megjelenítő okleveleket először 2012. augusztus 3-án, a Humánum Napján adták át a Holokauszt Emlékközpontban.
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.