A Humánum Napja

Emléknap: augusztus 4.

Raoul WallenbergRaoul Wallenberg születésének napja, augusztus 4-e Magyarországon hagyományosan a Humánum Napja. A svéd diplomata és társai embermentő tevékenységére emlékezünk ezen a napon, mindazokra akik a vészkorszak idején önzetlenül mentették embertársaikat.

Wallenberg  emlékét ma hazájában és Budapesten is számos emlékhely, utca, dombormű, szobor és emlékpark, egyesület őrzi. 2003-ban posztumusz Budapest díszpolgári címet kapott, a Vlll. kerületben humán szakképző iskola vette fel nevét. A 2012-es Wallenberg emlékévben világszerte mintegy száz helyszínen szerveztek megemlékezést és kulturális programokat a svéd filantróp születésének 100 évfordulója alkalmából.


Humánum Napja a Holokauszt Emlékközpontban
 


Helytállásért elismerések átadása
2012. augusztus 3.


2012-ben az Igaz Emberekért Társaságának elnöksége, a Holocaust Közalapítvánnyal együtt - Raoul Wallenberg születésének centenáriuma alkalmából - megalapította a Helytállásért magyar embermentő elismerést. Az elismerő oklevelet olyan személyek vagy leszármazottaik kaphatják meg, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Az első kilenc elismerést a következő>> személyeknek ítélte meg 2012-ben az Igaz Emberekért Társaság elnöksége. Az ünnepélyes díjátadón nyitóbeszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Videó üzenetben köszöntötte a megjelenteket Dr. Strausz József, munkácsi embermentő család leszármazottja és Brandeisz Elza, 105 éves embermentő. A fiatalok nevében beszédet mondottt Dinai Fanni, a Wallenberg verseny győztes csapatának csapatkapitánya. Fuvolán közreműködött Fodor Gábor fuvolaművész.

 


Életmentő vízumok - Diplomaták az élet szolgálatában című kiállítás megnyitása
2011. augusztus 4.


"Voltak közöttük diplomaták, egyházi személyek és üzletemberek, mind máshonnan jöttek, más volt a céljuk, de az emberségi jellempróba, a sötét kor idején bebizonyították, hogy a szeretet mindennél erősebb – jelentette ki Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Raoul Wallenberg születésének 99. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Holokauszt Emlékközpontban. A több ezer ember életét megmentő svéd diplomata születésnapja hazánkban hagyományosan a humánum napja, ez alkalomból nyílt új időszaki kiállítás Életmentő vízumok – Diplomaták az élet szolgálatában címmel.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet, hogy Wallenberg, Carl Lutz vagy Angelo Rota mögött több száz fős magyar hálózat működött, a segítők életük kockáztatásával mentették meg az üldözöttek tömegeit a deportálástól vagy a kivégzéstől. „Közülük sokaknak nem is tudjuk a nevét, bár valószínűleg akkor jobb is volt, hogy ködbe burkolóztak, hiszen így tudtak ők is életben maradni, hogy segítő kezet nyújthassanak az elesetteknek” – tette hozzá. A kereszténydemokrata politikus elmondta, a gyűlölet ereje bárhol bármikor felbukkanhat, s éppen ezért fontos a pozitív példákat láttatni, azokra emlékezni.

Sohasem szabad csak az embertelenségre vagy a gyűlöletre emlékezni, mert az emberség, az önzetlen segíteni akarás és az összes pozitív tett sokkal fontosabb – hangsúlyozta Székely János, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye püspöke. Székely említést tett hazánk igaz mártírjáról, Mindszenty József hercegprímásról is. „Ő mindig karakán jelleméről és őszinte igazságszeretetéről volt híres. Minden rendszerben elszántan kiállt az elesettek és rászorulók mellett, s talán kevesen tudják róla, mind a szovjet deportálásokkal szemben, mind a második világháború alatt a zsidóság elhurcolása ellen fellépett – mondta.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója előadásában bejelentette, hogy kezdeményezi az Igaz Emberek Társaságának életre hívását. „Ez elsődlegesen azért fontos, hogy az életmentők méltósága és emléke soha ne veszhessen homályba” – jelentette ki. Szita Szabolcs szerint ők igazán megérdemlik, hogy nevüket és emléküket – akár iskolában, kiállításon vagy egyéb rendezvényen – az utókor is megtanulja, hiszen bebizonyították: „mindig lehet nemet mondani, és lehet más utat választani”.

A Humánum Napja alkalmából megrendezett „Életmentő vízumok - Diplomaták az élet szolgálatában” kiállítást Pritz Helga, a  Külügyminisztérium, Afrikai és Közel-Keleti Főosztályának főosztályvezető-helyettese és Agnes Hirschi, Carl Lutz leánya (Svájc) nyitotta meg. A Humánum Napja díszvendégei voltak Forgács Gábor és Váli Miklósné, Raoul Wallenberg egykori munkatársai.

Képgaléria az eseményről>>

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.