A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja

Emléknap: augusztus 23.

2011 óta augusztus 23-a Európában a Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja. A Molotov–Ribbentrop-paktum (más néven Hitler-Sztálin paktum) 1939. augusztus 23-i aláírásának évfordulóján a huszadik század két, Európát alapjaiban megrendítő diktatúrájára, egyben a kommunista és nemzetiszocialista (nyilas) korszak áldozataira emlékezünk.

2008 júniusában Európa lelkiismerete és a kommunizmus című prágai nemzetközi konferencia javaslatára, majd magyar-lengyel-litván kezdeményezésre az EU-országok igazságügyi minisztereinek 2011 júniusi luxembourgi tanácskozásán a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóját a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért. 2011. augusztus 23-án először az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt és nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában.

A fontos nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva, a Holokauszt Emlékközpont 2012-ben ezen a napon mutatta be látogatóinak új interaktív installációját, mely a Túlélők fala nevet kapta. A fal 20 videóból álló vetített felületet képez, ahol folyamatosan a holokauszt túlélőivel készített interjúk láthatók. A vetített felület két szélén szemmagasságban elhelyezkedő kamerák érzékelik az inditási pontra álló látogató irányító kézmozdulatát, majd a program kinagyítja a választott videót és teljes méretben, hanggal együtt lejátssza. Az installáció meghatározott helyről "vezérelhető", több látogató is nézheti, azonban csak egy irányíthatja. A Túlélők fala installáció létrehozásával célunk, hogy a múzeumlátogató egyéni interakció során, személyesen ismerkedhessen meg egy-egy a vészkorszakot átélt embertársunk élettörténetével.

Felhasznált videók:
Antal Blanka, Bános Tibor, Barok Ágnes, Bíró Sándor, Engel Joli, Kovács Dénes, Müller Ágnes, Rappaport Zoltán, Schiffer Pál, Sugár Vilmos, Vadász Ferenc, Valló Tamás, Verő Gábor interjúi a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa - A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet archívumából származnak. További információ: http://dornsife.usc.edu/vhi/

Amir Miriam, Arni Chava, Reubeni Éva, Rosenblum Lea és Révész Márta, Várdi Eszter, Weiszer Miriam  életinterjúit Pécsi-Pollner Katalin készítette.

Az installációt tervezte: Kovács Nóra Patrícia
Az interakciót tervezte: Karcis Gábor
Az installációt programozta: Mórász Dávid
Mindhárman a MOME Média design szak, MA képzés hallgatói.

Az értékes szakmai támogatásért a Moholy Nagy Művészeti Egyetem tanárát, Erhardt Miklóst és Szirtes Jánost, a MOME vizuális kommunikáció tanszékének vezetőjét illeti elismerés, köszönet.

Az installációt kivitelezte: 2KAL Informatikai és Szolgáltató Kft.

 

Csatolmányok

Név Méret
Warsaw Declaration 2.34 MB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.