Fényképalbum

Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek… Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot.”

(Márai Sándor)

1944-45-ben egész közösségek tűntek el nyomtalanul, közösségek, melyek családokból, apákból, férjekből, anyákból, feleségekből, gyermekekből álltak. A visszatérőknek nemcsak azzal kellett szembesülniük, hogy családtagjaik nem tértek haza, hanem azzal is, hogy otthonukat kifosztva találták. Nemcsak tárgyaik, melyek között élték az életüket, hanem személyes emlékeik is megsemmisültek. Egy fénykép, mely megőrizte a család emlékét nagy kincsnek számított, ha mégis fennmaradt.
A mi kötelességünk, hogy minél teljesebben megőrizzük emlékezetünkben a vészkorszak áldozatait, ezért rendkívül fontosnak tartjuk azt a munkát, hogy minél több áldozat neve mellett az arcukat is bemutathassuk és felejthetetlenné tegyük.
Emlékezzünk így… 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.