Áldozatok arca

Áldozatok arca

A nevek megörökítése mellett az Arcok megőrzése is fontossá vált, nem csak számunkra, hanem a világ más helyein is. A társintézményekben is megfigyelhető törekvés, hogy 60-65 év elmúltával próbáljuk menteni a menthetőt, és összegyűjteni a még fellelhető értékeket. A Holocaust tényei, „számai” kiegészülnek arcokkal, emberi sorsokkal. Talán ez is közelibbé, befogadhatóbbá teszi a megismerést.

A NEVEK Munkacsoport az áldozati adatlapokkal együtt elkezdte gyűjteni az áldozatok fényképeit is. 2007-ben elkészítettük az ARCOK filmeket a nőkről, majd a férfiakról, gyermekekről, családokról és a munkaszolgálatosokról. Ezekben a filmekben közel 200 kép szerepelt gyűjteményünkből.

2008 végén, a 65. évfordulóra készülve terveztük meg az „Áldozatok arca” projektet, amely során az 500 beazonosított fényképet tartalmazó gyűjteményünk bővítését tűztük ki célul. Közgyűjteményi kutatással, ill. diákok számára kiírt pályázat értékelésével közel 950 fotót sikerült összegyűjtenünk. Ez a gyűjtemény április 16-tól vetítés formájában az állandó kiállítás részeként, a zsinagógában bármikor megtekinthető.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.