Memorials

„Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.”
(Fekete István)

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány Alapító Okirata alapfeladataként határozza meg, hogy felmérést és nyilvántartást készítsen az ország különböző településein a zsidó közösséghez kötődő emlékművekről, emléktáblákról, emlékhelyekről és épületekről.
Az emlékhelyekkel a halottaknak adjuk meg a tisztességet, az élőknek pedig szükségük van egy helyre, ahol elhelyezhetik az emlékezés köveit és mécseseit. A felejtés ellen állítják a köveket, hogy emlékeztessenek a holokausztra.
2010-2011. kiemelt feladataként eddigi felméréseinket, kutatásainkat kívánjuk pontosítani és arról is tájékozódni szeretnénk, hogy a településeken található zsidó temetők milyen állapotban vannak és amennyiben szükséges, adatokkal hol kell segítséget nyújtanunk.
Amikor emlékezünk, emléket állítunk, az áldozatok mellett az embermentőkre is emlékeznünk kell. Azokra, akik segítettek embertársaikon, bújtattak, élelmeztek vagy hamis papírokat gyártottak, azaz saját életüket kockáztatva szembeszálltak a hatóságokkal.
Terveink szerint a fenti helyszíneket honlapunkon, digitális térképeken kívánjuk bemutatni. A budapesti térképen kerületenként, az országoson pedig megyénként jelenítjük meg őket.
Az adatok minél pontosabb összegyűjtése érdekében összeállítottunk egy 14 pontos kérdőívet, amit valamennyi önkormányzathoz szeretnénk eljuttatni a válasz reményében.
A térképek végleges elkészítéséhez igénybe vesszük a helytörténészek segítségét, akik értelemszerűen az adott településről a legtöbb ismerettel rendelkeznek.


Emlékhelyek nagyobb térképen való megjelenítése

Contact

Holocaust Memorial Center
39 Páva St
Budapest

(+36 1) 455-3333
info@hdke.hu

Opening Hours

Tuesday-Sunday: 10:00 - 18:00
Ticket Office opentill p.m. 5:00

Virtual Exhibitions

Visit the Holocaust Memorial Center, where a special and unique architectural style and atmosphere will see you.

Permanent Exhibition

From Deprivation of Rights to Genocide

To the Memory of the Victims of the Hungarian Holocaust The theme of the permanent exhibition is the Holocaust in Hungary. Its aim is to present and describe the persecution, suffering and murdering of Hungarian citizens, Jews and Roma, doomed to be exterminated on the basis of a racist ideology. The leading idea of the exhibition is to shed light on the relation between...

Continue reading

Place of the Exhibition

The exhibition takes place in the underground of the memorial center

Organizer of the Exhibition

Hungarian National Museum

Always be up-to-date about our newest exhibitions and special events.

Did You Know?

How many names are engraved to the Wall of Victims?

How can be names included to the list of identified victims?

Identification of more than half a million of victims of the Hungarian Holocaust requires persistent research efforts. At this moment, names of some 175,000 victims are engraved to the Wall.

Work on further identification of the names continues. It will be impossible to identify each and every victim, thus anonym, symbolic nametags are also placed on the Wall.

Visitors of the Memorial Center and visitors of the Center’s website can search the digital database of the victims. By filling in the Personal Data Form of the victims and returning it to our Institution, relatives or persons that have information about the victim, can initiate engraving the name to the Wall.

More FAQs

Newsletter

Enter your email address so you will always be up-to-date about our newest exhibitions and special events.