Project support

A Holokauszt Emlékközpont az alábbi programokhoz várja az Ön támogatását:


Tematikus nyári tábor

Az elmúlt hat évben a holokauszt helyszíneit kutató és bemutató nyári programot szerveztünk. Az egyhetes táborba  diákok és tanárok is jelentkezhettek. Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is. Idén filmeken keresztül dolgozzuk fel a holokauszt témáját, annak a mai életünkre is hatással bíró üzenetét.
A tematikus programmal célunk, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar és európai történelemnek ezt a tragikus részét, hogy szembesüljenek azzal, hogy a holokauszt olyan emberekkel történt meg és olyan emberek által, mint mi magunk. Kívánjuk, hogy a tanárokban és diákokban kialakítsuk a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával pedig az antiszemitizmus és rasszizmus elleni szeretnénk felvértezni a fiatalokat.

A táborról bővebben>>
Adományozólevél>>
 Emlékkönyv


Emlékkönyvünkben szakmánként, ágazatonként gyűjtjük össze a Vészkorszakban elpusztítottak életrajzait, akiknek életéről sokan már megfeledkeztek. Jó fél évszázaddal a holokauszt után ezzel is szeretnénk érzékeltetni, hogy a tragédia a több százezer emberéleten túl milyen jelentős tudományos, művészi, alkotói eredményektől fosztott meg minket.
Az elmúlt évtizedekben nem születtek teljességre törekvő összefoglaló munkák az egyes ágazatok veszteségeiről, rendkívül nehéz feladat az áldozatok életének dokumentálása. A különböző források életrajzi adataikról, munkásságukról, haláluk körülményeiről eltérően számolnak be, sok esetben nem is szerepelnek semmilyen nyomtatott forrásban. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy az összegyűjthető életrajzok feledésbe merüljenek. Adatbázisunk fejlesztéséhez várjuk támogatásukat!

Az emlékkönyvről bővebben>>
Adományozólevél>>
 Brundibár gyermekopera előadásai

2009. decemberében mintegy 800 fővárosi és vidéki iskolás tekintette meg az Emlékközpontban Hans Krasa világhírű operáját, a Brundibárt. Az emlékközpontba látogató gyerekek az ingyenes előadás és utazás mellett műsorfüzetet és kisebb ajándékokat kaptak, a kísérő tanárok oktatási csomagot vihettek haza a téma további feldolgozásához. A hat előadás nagy sikerét követően tavasszal, április végén újra meghirdetjük az ingyenes programot.

Adományozólevél>>
 „Száműzött művészet” kiállítás sorozat
Az Emlékközpont időszaki kiállításain azokat az elfeledett művészeket és alkotásaikat szeretné visszahozni Magyarországra, akiknek munkássága a holokauszt miatt külföldön teljesedett ki. A bemutatás mellett célunk, hogy az alkotók és alkotásaik visszakerüljenek a magyar kulturális köztudatba, váljanak a magyar kulturális örökség részévé. Az első kiállítást 2010. áprilisában nyitjuk meg Késői visszatérés címmel három Párizsban és Berlinben élt művész festményeinek és grafikáinak bemutatásával.

A Késői visszatérés című kiállításról>>
Adományozólevél>>
 Tetőkert látogathatóvá tétele

Az épület tetőkertje emlékkert. A benne található bokrok és fák azon országokat reprezentálják, ahol a holokauszt alatt emberek százezrei estek áldozatul. A kertből különleges kilátás nyílik a zsinagóga oromzatára, az emlékközpont belső udvarára és a környező ferencvárosi utcákra.
A tetőkert jelenleg nem látogatható. A nagyközönség előtt való megnyitásához védőkorlátok, kerti bútorok és a lépcsőfeljárat kialakítása szükséges.

Adományozólevél>>
 


Contact

Holocaust Memorial Center
39 Páva St
Budapest

(+36 1) 455-3333
info@hdke.hu

Opening Hours

Tuesday-Sunday: 10:00 - 18:00
Ticket Office opentill p.m. 5:00

Virtual Exhibitions

Visit the Holocaust Memorial Center, where a special and unique architectural style and atmosphere will see you.

Permanent Exhibition

From Deprivation of Rights to Genocide

To the Memory of the Victims of the Hungarian Holocaust The theme of the permanent exhibition is the Holocaust in Hungary. Its aim is to present and describe the persecution, suffering and murdering of Hungarian citizens, Jews and Roma, doomed to be exterminated on the basis of a racist ideology. The leading idea of the exhibition is to shed light on the relation between...

Continue reading

Place of the Exhibition

The exhibition takes place in the underground of the memorial center

Organizer of the Exhibition

Hungarian National Museum

Always be up-to-date about our newest exhibitions and special events.

Did You Know?

How many people were murdered during the Holocaust?

How many persons died in the Holocaust and what is the number of the Hungarian victims?

The estimations of the number of victims of the Jewish Holocaust in Europe vary between five to six millions. Some ten percent of them were from Hungary, some 5 to 6 hundred thousand.


More FAQs

Newsletter

Enter your email address so you will always be up-to-date about our newest exhibitions and special events.