Élet és halál között - kiállítás

1944 Magda Panni Gizi Szentpéterúr

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A projektet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, a POLIN – A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Varsó) és a Csendes Hősök Emlékközpont (Berlin) közösen kezdeményezte. A magyarországi tabló a Holokauszt Emlékközpont közreműködésével készült.


A zsidóságot érintő népirtás életek millióit követelte a háború sújtotta Európában. Hogyan reagált a megszállt vagy a nácikkal szövetséges országok lakossága a zsidók üldöztetésére, a tömeges kegyetlenkedésekre? A kérdésre adott egyéni válaszok nagyon különbözőek voltak, de általánosan jellemző volt, hogy az üldözöttek csak kevesek segítségére számíthattak.
Az „Élet és halál között. Embermentő történetek a Holokauszt idejéből” címet viselő kiállítás tablóin életképek villannak fel tizenegy országból: Dániából, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából.
A kiállítás magyar fejezete két történetet dolgoz fel, a Fisch családot megmentő katolikus Tátrai Annáét és a fiatal Csertán Gizelláét, aki menedéket és iratokat biztosított három zsidó nőnek és egy csecsemőnek. Az ő történeteik, hasonlóan a többi országban tapasztaltakhoz, rámutatnak a szélsőséges körülmények között kialakuló emberi kapcsolatok összetettségére, feltárják a segítségnyújtás és az embermentés feltételeit és lehetőségeit.
A vándorkiállítást, amely 2018 januárjában Brüsszelben, az Európai Bizottság székházában nyílt meg, eleddig hollandiai, szlovákiai, litvániai, lengyelországi és romániai helyszíneken mutatták be. A tárlat 2019. november 6-tól december 15-ig lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.


Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből - nemzetközi vándorkiállítás
Hivatalos megnyitó: 2019. november 6. szerda, 16 óra
Látogatható: 2019. november 6. – december 15.
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva utca 39.)

Szervezők:
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata,
POLIN – A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma,
Német Ellenállás Emlékhelye Alapítvány Csendes Hősök Emlékközpontja

Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország
Kultúráért és Médiáért Felelős Német Szövetségi Kormánybiztos (BKM), Németország
Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma, Lengyelország
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Románia
Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma

Partnerek:
Holokauszt Emlékközpont, Magyarország; „Elie Wiesel” Nemzeti Holokausztkutató Intézet, Románia; Vilniusi Gaon Állami Zsidó Múzeum, Litvánia; Memorial Chambon sur Lignon, Franciaország; Mémorial de la Shoah, Franciaország; Dán Zsidó Múzeum; ‘Tkuma’ Ukrán Holokausztkutató Intézet; Castrum Peregrini, Hollandia; A Második Világháború Múzeuma, Lengyelország; NIOD – Háború-, Holokauszt- és Népirtáskutató Intézet, Hollandia; a Nemzeti Emlékezet Intézete (UPN), Szlovákia

Partnerek Budapesten:
Holokauszt Emlékközpont
Osztrák Kulturális Fórum
Wacław Felczak Alapítvány

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra.
A Hálózat tagjai: Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország és Grúzia. További információ:
www.enrs.eu.
Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.