Új memoárok könyvtárunkban

Könyvtár 2

Könyvtárunkban a zsidóság huszadik századi történetével és a holokauszttal kapcsolatos gazdag szakirodalommal várjuk a kutatókat, érdeklődőket. Nem hiányozhatnak gyűjteményünkből a történelmi események személyes megéléséről tanúskodó naplók, visszaemlékezések sem. Két frissen beszerzett memoárt ajánlunk most az Önök figyelmébe:


Élisabeth Sentuc (Brodi) a hagyományokhoz kötődő, egyszerű bánffyhunyadi zsidó család kálváriáján keresztül nyújt bepillantást a második bécsi döntéssel annektált észak-erdélyi zsidóság sorsába. Családjuk a kolozsvári gettósítást követően 1944. június 1-tõl 2-ig virradó éjszaka érkezik Auschwitz-Birkenauba, ahol a szelektálás során utoljára látja családtagjait. 


Élisabeth csak húsz évének, akaraterejének, kitartásának és egy rendkívüli eseménynek köszönheti életét. A görlitzi kényszermunkatáborban éri meg a felszabadulást, majd Franciaországban kezd új életet. Szabadulása után ötven évig magába zárta szörnyű emlékeit, s csak ekkor szakadt fel a gát, hogy vallomást tegyen a vele történtekről, és lánya kívánságának engedve egyezett bele, hogy "tollba mondja" történetét. 

Jámbor Ági fiatal tehetségként, Európa-szerte koncertező zongoraművészként tapasztalja meg a zsidóságot sújtó korlátozó intézkedéseket. A világháború előtti években Hollandiában élve, az ország náci megszállásakor nem sikerült elmenekülnie az Amerikai Egyesült Államokba, ezért ekkor visszatért Magyarországra. A második zsidótörvény következtében itthon is csak az OMIKE Művészakció keretében léphetett fel. Magyarország német megszállása alatt részt vett az ellenállásban, álcaként gyakran egy általa kitalált „Maryushka” nevű prostituáltnak öltözött. A holokauszt időszakában osztozott a budapesti zsidóság sorsában, s bujkálva, rejtekhelyeken, állandó üldözöttségben élte át ezeket a hónapokat. A háború után az Egyesült Államokban telepedett le, ahol zenepedagógusként, zongoraművészként és zeneszerzőként folytatta hivatását. Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.