Új memoárok könyvtárunkban

Könyvtár 2

Könyvtárunkban a zsidóság huszadik századi történetével és a holokauszttal kapcsolatos gazdag szakirodalommal várjuk a kutatókat, érdeklődőket. Nem hiányozhatnak gyűjteményünkből a történelmi események személyes megéléséről tanúskodó naplók, visszaemlékezések sem. Két frissen beszerzett memoárt ajánlunk most az Önök figyelmébe:


Élisabeth Sentuc (Brodi) a hagyományokhoz kötődő, egyszerű bánffyhunyadi zsidó család kálváriáján keresztül nyújt bepillantást a második bécsi döntéssel annektált észak-erdélyi zsidóság sorsába. Családjuk a kolozsvári gettósítást követően 1944. június 1-tõl 2-ig virradó éjszaka érkezik Auschwitz-Birkenauba, ahol a szelektálás során utoljára látja családtagjait. 


Élisabeth csak húsz évének, akaraterejének, kitartásának és egy rendkívüli eseménynek köszönheti életét. A görlitzi kényszermunkatáborban éri meg a felszabadulást, majd Franciaországban kezd új életet. Szabadulása után ötven évig magába zárta szörnyű emlékeit, s csak ekkor szakadt fel a gát, hogy vallomást tegyen a vele történtekről, és lánya kívánságának engedve egyezett bele, hogy "tollba mondja" történetét. 

Jámbor Ági fiatal tehetségként, Európa-szerte koncertező zongoraművészként tapasztalja meg a zsidóságot sújtó korlátozó intézkedéseket. A világháború előtti években Hollandiában élve, az ország náci megszállásakor nem sikerült elmenekülnie az Amerikai Egyesült Államokba, ezért ekkor visszatért Magyarországra. A második zsidótörvény következtében itthon is csak az OMIKE Művészakció keretében léphetett fel. Magyarország német megszállása alatt részt vett az ellenállásban, álcaként gyakran egy általa kitalált „Maryushka” nevű prostituáltnak öltözött. A holokauszt időszakában osztozott a budapesti zsidóság sorsában, s bujkálva, rejtekhelyeken, állandó üldözöttségben élte át ezeket a hónapokat. A háború után az Egyesült Államokban telepedett le, ahol zenepedagógusként, zongoraművészként és zeneszerzőként folytatta hivatását. Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.