96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham

Rl Braham

Pótolhatatlan veszteség érte a tudományos életet.

Kilencvenhatodik életévében elhunyt Professzor Randolph L. Braham, aki a holokauszt kutatásában, feldolgozásában kiemelkedő teljesítményt ért el. Hatalmas örökséget hagyott ránk.


A tudományos igazság elkötelezett harcosa volt, írásaiban és előadásaiban mindenkor a tényekre alapozott. Következetesen fellépett a történelem meghamisítása ellen. Minden manipulációs kísérletet megvizsgált és határozottan elutasított.  Könyvei a magyar holokauszt legalaposabb és legjelentősebb történetírói teljesítményét jelenítik meg. Ezeket generációk fogják alapműként használni.


Randolph L. Braham 1922-ben Bukarestben született, majd a család az erdélyi kisvárosba, Désbe költözött. A második bécsi döntéssel a települést visszacsatolták Magyarországhoz. Szüleit, testvéreit és rokonait 1944 nyarán deportálták, megölték. Ebben az időben Ukrajnában kisegítő munkaszolgálatot teljesített, ahonnan több társával megszökött. Egy magyar család befogadta, elbújtatta. A folytatás 1945-ben szovjet hadifogság volt. Innen egy zsidó elhárító tiszt révén szabadult, Ausztrián át érte el Németország amerikai megszállás alatti területét.
Életének meghatározó fordulata volt, hogy 1948-ban kijutott az Egyesült Államokba. Szorgalmasan tanult,  dolgozott, hatvannál több könyvet és több száz tanulmányt írt. Publikációi középpontjába az 1980-as évektől a magyar holokauszt került. Angolul és magyarul megjelent monográfiái, enciklopédiái és bibliográfiái a tudományos életben, az oktatásban és a nevelésben hasznosulnak.  


A magyar tudomány fejlődését az utóbbi évtizedekben kiemelkedő figyelemmel kísérte. Több magyarországi látogatást is bonyolított, budapesti és vidéki előadásaiban szívesen adott számot új kutatási eredményeiről. Nem felejthető, hogy a J. és O. Winter Fund alapítvány létrehozója és vezetőjeként gondot fordított a magyar diákok kutatásainak támogatására is.


Emlékét örökre megőrizzük.  

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.