96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham

Rl Braham

Pótolhatatlan veszteség érte a tudományos életet.

Kilencvenhatodik életévében elhunyt Professzor Randolph L. Braham, aki a holokauszt kutatásában, feldolgozásában kiemelkedő teljesítményt ért el. Hatalmas örökséget hagyott ránk.


A tudományos igazság elkötelezett harcosa volt, írásaiban és előadásaiban mindenkor a tényekre alapozott. Következetesen fellépett a történelem meghamisítása ellen. Minden manipulációs kísérletet megvizsgált és határozottan elutasított.  Könyvei a magyar holokauszt legalaposabb és legjelentősebb történetírói teljesítményét jelenítik meg. Ezeket generációk fogják alapműként használni.


Randolph L. Braham 1922-ben Bukarestben született, majd a család az erdélyi kisvárosba, Désbe költözött. A második bécsi döntéssel a települést visszacsatolták Magyarországhoz. Szüleit, testvéreit és rokonait 1944 nyarán deportálták, megölték. Ebben az időben Ukrajnában kisegítő munkaszolgálatot teljesített, ahonnan több társával megszökött. Egy magyar család befogadta, elbújtatta. A folytatás 1945-ben szovjet hadifogság volt. Innen egy zsidó elhárító tiszt révén szabadult, Ausztrián át érte el Németország amerikai megszállás alatti területét.
Életének meghatározó fordulata volt, hogy 1948-ban kijutott az Egyesült Államokba. Szorgalmasan tanult,  dolgozott, hatvannál több könyvet és több száz tanulmányt írt. Publikációi középpontjába az 1980-as évektől a magyar holokauszt került. Angolul és magyarul megjelent monográfiái, enciklopédiái és bibliográfiái a tudományos életben, az oktatásban és a nevelésben hasznosulnak.  


A magyar tudomány fejlődését az utóbbi évtizedekben kiemelkedő figyelemmel kísérte. Több magyarországi látogatást is bonyolított, budapesti és vidéki előadásaiban szívesen adott számot új kutatási eredményeiről. Nem felejthető, hogy a J. és O. Winter Fund alapítvány létrehozója és vezetőjeként gondot fordított a magyar diákok kutatásainak támogatására is.


Emlékét örökre megőrizzük.  

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.