A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja

Dsc 0259

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja tiszteletére hétfőn, 2020. január 27-én a Holokauszt Emlékközpont kivételes nyitvatartási időben, ingyenes belépést biztosít minden kedves látogató számára. A jogfosztástól a népirtásig kiállítás reggel 9 órától délután 1 óráig, valamint délután 4 és 6 óra között látogatható.


Az Emléknap alkalmából 14 órakor kezdődő rendezvényünk részletes programja:

  • Budapesti diákok meggyújtják az emlékezés gyertyáit
  • Dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont üdvözlő beszéde
  • Az ENSZ főtitkára, António Guterres emléknapi üzenete
  • Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára emlékbeszéde
  • Zeneszám - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekar vezetője 
  • A Budapestre akkreditált diplomáciai testület két tagjának emlékbeszéde
  • „Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés” – az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus kiállításának megnyitója. A kiállítás magyar vonatkozású tablóit a Holokauszt Emlékközpont készítette.  
  • Zeneszám - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekar vezetője
  • Mécsesgyújtás és az emlékezés kövei elhelyezése az Áldozatok Emlékfalánál. Kádist mond Radvánszki Péter Simon rabbi, a Páva utcai körzet rabbija.Az ENSZ 2005. november 1-ei határozatában döntött arról, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját, január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánítja. 

Auschwitz csak egyike volt a náci német birodalom által működtetett táboroknak, de joggal vált a kegyetlenség, embertelenség szimbólumává. A tábor gázkamrái és krematóriumai jelképezik a náci rasszista, embergyűlölő ideológia minden elvetemültségét. A három fő- és több, mint egy tucatnyi altáborban, ahol százezrek raboskodtak, a felszabadítók 1944. január 27-én csupán mintegy 7500 végletekig legyengült túlélőt találtak. 

Magyarországon 2006 óta minden évben történnek megemlékezések január 27-én, melyek kiemelt helyszíne a 2002-ben alapított Holokauszt Emlékközpont. A megemlékezések minden esztendőben méltó módon, a legváltozatosabb forgatókönyvek szerint történnek, esetenként egyes kiemelt évfordulók figyelembevételével, tudományos konferencia, emlékkoncert megrendezésével, vagy jelentős ideiglenes kiállítás megnyitásával egybekötve. Így a 2020-as megemlékezés Auschwitz felszabadulása 75-ik évfordulója jegyében történik és kiemelt eseménye az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus „Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés” című kiállításának megnyitója. Az ideiglenes tárlat áprilisig lesz látható az Emlékközpont zsinagógájában. 

Az emléknapi program tradicionális eleme az ENSZ főtitkára üzenetének felolvasása vagy videóüzenetének bejátszása. 

Az emléknapi rendezvény rendszeres közönsége, a közjogi méltóságok, állami szervek képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői, a zsidó szervezetek és közösségek tagjai, diákok és az érdeklődő magánszemélyeken túl a túlélők, sajnos egyre rohamosabban fogyatkozó csoportja. 

Magyarország, illetve a magyar állam számára azért is fontos hely Auschwitz, s azért fontos nap a tábor felszabadulása, mert az 1944 tavaszán és nyarán a korabeli Magyarország területéről deportált mintegy 440-450000 magyar zsidó nagy részét az auschwitzi koncentrációs táborba küldtek, s a megérkezett, de elcsigázott és fáradt emberek mintegy 80 százalékát azonnal szelektálták, s a gázkamrában lelték halálukat. Érdemes megjegyezni, hogy az auschwitzi lágerkomplexumban elpusztított emberek számát 1,1-1,2 millióra teszik, vagyis a legóvatosabb becslés szerint is a megöltek harmada magyar volt. Így azt kell mondanunk, hogy Auschwitz a magyar történelem egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb temetője.Csatolmányok

Név Méret
Meghívó Hdke 644.17 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.