A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja

Dsc 0259

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja tiszteletére hétfőn, 2020. január 27-én a Holokauszt Emlékközpont kivételes nyitvatartási időben, ingyenes belépést biztosít minden kedves látogató számára. A jogfosztástól a népirtásig kiállítás reggel 9 órától délután 1 óráig, valamint délután 4 és 6 óra között látogatható.


Az Emléknap alkalmából 14 órakor kezdődő rendezvényünk részletes programja:

  • Budapesti diákok meggyújtják az emlékezés gyertyáit
  • Dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont üdvözlő beszéde
  • Az ENSZ főtitkára, António Guterres emléknapi üzenete
  • Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára emlékbeszéde
  • Zeneszám - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekar vezetője 
  • A Budapestre akkreditált diplomáciai testület két tagjának emlékbeszéde
  • „Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés” – az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus kiállításának megnyitója. A kiállítás magyar vonatkozású tablóit a Holokauszt Emlékközpont készítette.  
  • Zeneszám - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekar vezetője
  • Mécsesgyújtás és az emlékezés kövei elhelyezése az Áldozatok Emlékfalánál. Kádist mond Radvánszki Péter Simon rabbi, a Páva utcai körzet rabbija.Az ENSZ 2005. november 1-ei határozatában döntött arról, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját, január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánítja. 

Auschwitz csak egyike volt a náci német birodalom által működtetett táboroknak, de joggal vált a kegyetlenség, embertelenség szimbólumává. A tábor gázkamrái és krematóriumai jelképezik a náci rasszista, embergyűlölő ideológia minden elvetemültségét. A három fő- és több, mint egy tucatnyi altáborban, ahol százezrek raboskodtak, a felszabadítók 1944. január 27-én csupán mintegy 7500 végletekig legyengült túlélőt találtak. 

Magyarországon 2006 óta minden évben történnek megemlékezések január 27-én, melyek kiemelt helyszíne a 2002-ben alapított Holokauszt Emlékközpont. A megemlékezések minden esztendőben méltó módon, a legváltozatosabb forgatókönyvek szerint történnek, esetenként egyes kiemelt évfordulók figyelembevételével, tudományos konferencia, emlékkoncert megrendezésével, vagy jelentős ideiglenes kiállítás megnyitásával egybekötve. Így a 2020-as megemlékezés Auschwitz felszabadulása 75-ik évfordulója jegyében történik és kiemelt eseménye az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus „Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés” című kiállításának megnyitója. Az ideiglenes tárlat áprilisig lesz látható az Emlékközpont zsinagógájában. 

Az emléknapi program tradicionális eleme az ENSZ főtitkára üzenetének felolvasása vagy videóüzenetének bejátszása. 

Az emléknapi rendezvény rendszeres közönsége, a közjogi méltóságok, állami szervek képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői, a zsidó szervezetek és közösségek tagjai, diákok és az érdeklődő magánszemélyeken túl a túlélők, sajnos egyre rohamosabban fogyatkozó csoportja. 

Magyarország, illetve a magyar állam számára azért is fontos hely Auschwitz, s azért fontos nap a tábor felszabadulása, mert az 1944 tavaszán és nyarán a korabeli Magyarország területéről deportált mintegy 440-450000 magyar zsidó nagy részét az auschwitzi koncentrációs táborba küldtek, s a megérkezett, de elcsigázott és fáradt emberek mintegy 80 százalékát azonnal szelektálták, s a gázkamrában lelték halálukat. Érdemes megjegyezni, hogy az auschwitzi lágerkomplexumban elpusztított emberek számát 1,1-1,2 millióra teszik, vagyis a legóvatosabb becslés szerint is a megöltek harmada magyar volt. Így azt kell mondanunk, hogy Auschwitz a magyar történelem egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb temetője.Csatolmányok

Név Méret
Meghívó Hdke 644.17 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.