„A jövő védelme” konferencia Moszkvában

2598 800

November 22-23-án Moszkvában került megrendezésre „A jövő védelme” címmel az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről szóló harmadik moszkvai nemzetközi konferencia. Az eseményt az Orosz Zsidó Kongresszus (RJC) mellett az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma, az Orosz Föderáció Állampolgársági Ügyek Szövetségi Ügynöksége, Moszkva kormánya szervezte a Sberbank támogatásával. A partnerek a Zsidó Világkongresszus, a Genesis Alapítvány, az RSUH Nemzetközi Holokauszt- és Népirtástörténeti Központja voltak.

A kétnapos fórum több száz szakértőt, tudóst, aktivistát és államférfit gyűjtött össze 41 országból. A nemzetközi szervezetek (beleértve az EBESZ-t, az UNESCO-t, az ENSZ-t, az Európai Parlamentet és másokat), valamint az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelem világszínvonalú szakértőinek részvétele minden bizonnyal komoly eredmény volt, amelyet a világ szakértői közössége is elismer. A budapesti Holokauszt Emlékközpontot Dr. Kovács Tamás igazgató képviselte a konferencián.


Az eseményt a konferencia kezdeményezője, az RJC elnöke, Jurij Kanner nyitotta meg; őt Szergej Versinin, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese; Kairat Abdrakhmanov, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa; Konsztantyin Kosacsev, az Orosz Föderáció Föderációs Tanácsának alelnöke; Vitalij Suchkov, Moszkva Nemzetpolitikai és Interregionális Kapcsolatok Osztályának vezetője; Stanislav Bedkin, a Szövetségi Etnikai Ügyek Ügynökségének helyettes vezetője; a Crossroads of Civilization Museum alapítója, a dubai Nemzeti Tanács egykori tagja Ahmed Al Mansoori, Nachman Shai izraeli diaszpóraügyi miniszter, Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, Dr. Ahmed Shaheed, az ENSZ vallás- és meggyőződésszabadsággal foglalkozó különmegbízottja követték.

"Nekünk, zsidóknak van talán a legkiterjedtebb és legtragikusabb tapasztalatunk az idegengyűlölet következményeivel való találkozásról. Sajnos van mit megosztanunk. Oroszországban, az egész történelme során ma van az egyik legalacsonyabb szintű antiszemitizmus, ugyanakkor az idegengyűlölet minden megnyilvánulásában veszélyt jelent a jövő békéjére és jólétére” – mondta Jurij Kanner.

A korábbi összejövetelkhez képest a konferencia programja is jelentősen bővült. Kerekasztal beszélgetést tartottak a muszlimok elleni diszkriminációról (az oroszországi muzulmánok szellemi gyűlésének helyettes vezetője, valamint a moszkvai és központi régió muzulmánok szellemi közigazgatásának igazgatási osztályának vezetője, Denis Hazrat Mustafin; a migrációs csoport vezetője vezető kutatója, Evgeni Varshaver; Gayat Akhmateshin a Tatár Muftiátus nemzetközi osztályától és más szakértők részvételével), az idegengyűlölet elleni projekteket finanszírozó mecénások és filantrópok szerepéről, ( Viktor Vekselberg, az RJC Elnökségi Irodájának tagjának és az antiszemitizmus elleni küzdelem konzuljának moderálásával), az többrésztvevős online játékok, mint az idegengyűlölet megjelenítésének felületéről, valamint első nemzetközi fórumot „A múzeum mint modern eszköz az idegengyűlölet leküzdésére” címmel Zsidó Múzeum társszervezésében, amelyen 12 ország 16 múzeumának képviselői vettek részt.

További részletek az eseményről a konferencia Facebook oldalán, angol nyelven olvashatók.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.