„Az emlékezés nem csupán a feledés ellentéte”

Brp1980

A Holokauszt Emlékközpontba látogatottak a Budapesten tanácskozó IHRA közgyűlés résztvevői.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) 1998-ban alakult meg Svédországban. Az IHRA az egyedüli olyan kormányközi intézmény, amely kizárólagosan a holokauszt oktatásával, emlékezetével és kutatásával foglalkozik. A kormányzati szervek mellett munkájában részt vesznek a civil szervezetek, illetve történészek, kutatók is. A Szövetség küldetéséhez tartozik megerősíteni a tagállamok polgárainak elkötelezettségét és kormányaink politikai akaratát annak az érdekében, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a Holokauszthoz vezető okokat, és megakadályozzák, hogy egy ilyen tragédia még egyszer előfordulhasson az emberiség történelmében. 

A Szervezet soros elnöki tisztségét egy év időtartamra Magyarország látja el, immár második alkalommal az IHRA tizenöt éves fennállása alatt. A soros elnökségnek köszönhetően az idén június 8-tól 15-ig Budapesten, november 2-től 5-ig pedig Debrecenben tartja a szervezet a közgyűlését.

Június 8-án este a közgyűlés küldöttei a Holokauszt Emlékközpontba látogattak. Az érdeklődő vendégek megtekinthették az intézmény állandó kiállítását és megnézték Nem tűntem el címmel Richter Gedeon életét bemutató portréfilmet, Spáh Dávid rendező alkotását.

A küldötteket, valamint a hozzájuk csatlakozó túlélőket, kormányzati képviselőket és a diplomáciai kar tagjait. Haraszti György professzor, a Holokauszt Dokumentációs Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte az Emlékközpont zsinagógájában. Beszédében rámutatott azokra az erőfeszítésekre, amelyeket az elmúlt év során a Központ küldetése megvalósításának érdekében tett. Kiemelte, hogy a látogatók számának jelentős emelkedése visszaigazolja a befektetett munka eredményességét.

A magyar IHRA delegáció vezetőjeként Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár beszédében kihangsúlyozta, hogy nincs mentség arra, ami zsidó honfitársainkkal történt. „Amikor szembenézünk a magyar állam felelősségével a vészkorszakban történtekért, akkor nem kereshetünk és nem is keresünk kibúvókat”- mondta. Ugyanakkor, amint arra rámutatott, az IHRA tevékenysége nem öncélú múltba révedés. „Az emlékezés nem csupán a feledés ellentéte… nem csak a múlt iránti kötelesség, hanem a jövőért érzett elkötelezettség is… annak felismerése is, hogy mindig van remény az újjáépítésre, sőt közösségi értelemben az újjászületésre is. S éppen ez, a közösségi újjászületés teszi az emlékezést hitelessé és méltóvá az áldozatokhoz. Ebben az egykori zsinagógában azért hozták létre az akkori Orbán-kormány kezdeményezésére a Holokauszt Emlékközpontot a holokauszttal való őszinte szembenézés érdekében, hogy a múlt tragédiája a jelen kemény tanulsága mellett a jövő reményének is jelet adjon. Annak a jövőnek, amely a magyarországi zsidóság reneszánszában meg is kezdődött.”

A Holokauszt Emlékközpont fenntartójának képviseletében Latorcai Csaba helyettes államtitkár szólt az egybegyűltekhez. Beszédében az IHRA Stockholmi Nyilatkozatának egyik alapelvét aktualizálta, amely szerint a nemzetközi közösség szent kötelessége, hogy szüntelenül harcoljon a népirtás, az etnikai tisztogatás, a faji megkülönböztetés, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet ellen. „Ahhoz, hogy megtalálhassuk a válaszokat azokra a kérdésre, miért és hogyan történhetett meg az emberiség történetében a Holokauszt és a többi hasonlóan szörnyűséges népirtás, meg kell értenünk, milyen veszélyes a kirekesztés, a gyűlöletkeltés és az antiszemitizmus bármely formája” –mondta. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2014-es Holokauszt Emlékévvel a kormány a társadalom minden rétegét meg kívánta szólítani. „Számos programmal, pályázattal, csillagtúra-tanulmányutak szervezésével a holokauszt helyszíneire; tudományos programokkal és műhelymunkával, felsőoktatási intézményekkel együttműködésben, kitérve a gyermekholokausztra és a fiatal túlélőkre, kívántuk és kívánjuk a jövőben is erősíteni a nyitottságot egymás elfogadására”- hangsúlyozta Latorcai Csaba

A hallgatóságot köszöntötte Yehuda Bauer, ismert holokauszt kutató, az IHRA tiszteletbeli elnöke, és Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár, az IHRA soros elnöke is. A Richter Gedeon életét bemutató film felvezetéseként elmondott rövid méltatásában az államtitkár rámutatott a külföldi hallgatóság számára jószerével ismeretlen gyógyszerész és gyógyszergyáros szakmai nagyságára, és az ezeken túlmutató emberi értékeire.

További fotók az eseményről a galériában.
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.