Baranski Tibor 1922-2019

Baranski C

New York állambeli otthonában, életének 96-ik esztendejében elhunyt Baranski Tibor embermentő. 


Baranski Tibor 1922-ben született Budapesten. Kassán járt papi szemináriumba, ahonnan a front közeledtével 1944-ben visszatért a fővárosba. Egy rokona a segítségét kérte, hogy barátai, a zsidó származású Szekeres család vatikáni védlevélhez juthasson. Papi öltözetben Baranski Angelo Rotta pápai nunciushoz fordult, aki kilenc védlevelet adott át neki; a család minden tagja részére egyet. A sikeren felbuzdulva Baranski másnap visszatért Rottához, immár egy másik család részére kért oltalmazó iratokat.

A pápai nuncius teljesítette a kérést és egyúttal megkérte Baranskit, hogy az óbudai téglagyárból, ahol deportálásukat váró zsidókat tartottak őrizetben, védlevelek segítségével mentsen meg ötven személyt. Az akcióhoz Baranski ismét papi ruhát öltött és a nagyobb hatás kedvéért kölcsön vette Rotta, a Szentszék zászlójával ellátott diplomata kocsiját is. Baranski sikerrel járt, és azokat a zsidókat, akiket a Szentszék védelmébe vett a nyilasok szabadon engedték.

Ezek után Rotta kinevezte Baranskit a diplomáciai képviselet magyar állampolgárokat oltalmazó osztályának titkárává. Ő irányította a Szentszék oltalma alatt álló „védett házakat” is, amelyek lakói relatív biztonságban, a zsidó törvények hatályától mentesen élhettek. Ebben az időben több ezer zsidó élt ezekben a házakban.

Vatikán képviseletében Baranski Hegyeshalomra is elutazott. Itt adták át a nyilasok a Német Birodalomnak a kényszermunkára szánt szerencsétlen zsidókat. Valódi és hamis védleveleket egyaránt felhasználva Baranski elérte sokuk szabadon bocsátását, majd vonaton visszautazott a csoporttal Budapestre.

A háború után befejezte tanulmányait és pappá szentelték. 1948-ban koholt vádak alapján bebörtönözték, 1953-ban szabadult. 1956-ban elhagyta Magyarországot, valamint a papi pályát is. Az Egyesült Államokban telepedett le és családot alapított. 96 éves korában, a New York állambeli Buffaloban álló családi otthonában érte a halál 2019. január 20-án.

Bátorságát, önfeláldozását a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet a Világ Népeinek Igaza kitüntetéssel ismerte el 1979-ben.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.