Baranski Tibor 1922-2019

Baranski C

New York állambeli otthonában, életének 96-ik esztendejében elhunyt Baranski Tibor embermentő. 


Baranski Tibor 1922-ben született Budapesten. Kassán járt papi szemináriumba, ahonnan a front közeledtével 1944-ben visszatért a fővárosba. Egy rokona a segítségét kérte, hogy barátai, a zsidó származású Szekeres család vatikáni védlevélhez juthasson. Papi öltözetben Baranski Angelo Rotta pápai nunciushoz fordult, aki kilenc védlevelet adott át neki; a család minden tagja részére egyet. A sikeren felbuzdulva Baranski másnap visszatért Rottához, immár egy másik család részére kért oltalmazó iratokat.

A pápai nuncius teljesítette a kérést és egyúttal megkérte Baranskit, hogy az óbudai téglagyárból, ahol deportálásukat váró zsidókat tartottak őrizetben, védlevelek segítségével mentsen meg ötven személyt. Az akcióhoz Baranski ismét papi ruhát öltött és a nagyobb hatás kedvéért kölcsön vette Rotta, a Szentszék zászlójával ellátott diplomata kocsiját is. Baranski sikerrel járt, és azokat a zsidókat, akiket a Szentszék védelmébe vett a nyilasok szabadon engedték.

Ezek után Rotta kinevezte Baranskit a diplomáciai képviselet magyar állampolgárokat oltalmazó osztályának titkárává. Ő irányította a Szentszék oltalma alatt álló „védett házakat” is, amelyek lakói relatív biztonságban, a zsidó törvények hatályától mentesen élhettek. Ebben az időben több ezer zsidó élt ezekben a házakban.

Vatikán képviseletében Baranski Hegyeshalomra is elutazott. Itt adták át a nyilasok a Német Birodalomnak a kényszermunkára szánt szerencsétlen zsidókat. Valódi és hamis védleveleket egyaránt felhasználva Baranski elérte sokuk szabadon bocsátását, majd vonaton visszautazott a csoporttal Budapestre.

A háború után befejezte tanulmányait és pappá szentelték. 1948-ban koholt vádak alapján bebörtönözték, 1953-ban szabadult. 1956-ban elhagyta Magyarországot, valamint a papi pályát is. Az Egyesült Államokban telepedett le és családot alapított. 96 éves korában, a New York állambeli Buffaloban álló családi otthonában érte a halál 2019. január 20-án.

Bátorságát, önfeláldozását a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet a Világ Népeinek Igaza kitüntetéssel ismerte el 1979-ben.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.