Boroszlói zsidók vagyunk

Wir Synagogue

A „Wir sind Juden aus Breslau” című német nyelvű dokumentumfilm vetítésére kerül sor 2018. szeptember 26-án 18 órakor az ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia teremben, melyet német nyelvű beszélgetés követ a film alkotóival. A belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Fiatalok voltak, várakozóan néztek a jövőbe, úgy érezték, hogy otthonuk Breslau/Boroszló (ma Wroclaw Lengyelországban), a város, ahol az harmadik legnagyobb német zsidó közösség élt. Hitler hatalomra kerülése után ezeket a serdülőket összeköti a közös sors, az üldöztetés. Néhányan kénytelenek voltak elmenekülni vagy száműzetésbe vonulni, néhányuk túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort. Elrabolták otthonukat és az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban vagy éppen Németországban alakítottak ki új életet. Nem kevesük hozzájárult Izrael megalapításához és felépítéséhez. 


A boroszlói zsidó iskola diákjai 1938-ban

Karin Kaper és Dirk Szuszies „Wir Sind Juden vonBreslau” filmjének középpontjában 14 szemtanú sorsa áll. Nemcsak a múltbeli zsidó életre emlékeztetnek Breslauban/Boroszlóban/Wroclawban, hanem sokoldalú korrajzot vázolnak a történésekről. Néhányan közülük még visszalátogatnak a mai Wroclawba és találkoznak egy lengyel-német ifjúsági csoporttal, érzelmi hidat építve a múlt és a felelős jövő között.
A Wroclawban, európa kulturális fővárosában 2016-ban rendezett világpremier után 150 német moziban vetítették a filmet, melyet meghívtak több nemzeti és nemzetközi fesztiválra is. 2018 tavaszán nagyszabású turné keretében mutatták be Izraelben. A gólyavári vetítésre az alkotók lengyelországi, romániai és magyarországi körútja keretében kerül sor.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.