David Gur 92 éves

David Gur C

David Gur 1926-ban született a délkelet-magyarországi Okány településen, egy négytagú családban. 1938-ban a zsidótörvények miatt apja elveszítette a vállalkozói engedélyét, Dávid pedig Budapestre költözött. Itt csatlakozott a Hashomer Hatzair földalatti cionista ellenállási mozgalomhoz, majd Magyarország német megszállása után aktivistaként vett részt a hamis iratok gyártásában.


Ezek az iratok több ezer zsidó életét mentették meg. Sokan ezek segítségével vándoroltak ki Románián keresztül a brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Ez az útvonal 1944. augusztusa végén, a Magyarország és Románia közötti hadiállapot miatt lezárult.

A nyilasok 1944 decemberében rajtaütöttek Gur Dávidék illegalitásban működő nyomdáján. Az elhurcolásukat követő kínzásokba egyik társa belehalt, őt viszont néhány nap múlva bajtársai egy merész akcióval kiszabadították.

A háború után Dávid arról értesült, hogy apja Auschwitzban meghalt, ám édesanyja és nővére túlélte a holokausztot. Ezt követően részt vett a zsidó földalatti hadsereg, a Hagana tevékenységében, és a kommunista hatalomátvétel után is segített embereket csempészni Csehszlovákián és Ausztrián keresztül Izraelbe. 1949-ben ő is kivándorolt az ígéret földjére, ahol épületgépészként diplomázott, és családot alapított.

1985-ben többedmagával a magyarországi ifjúsági cionista mozgalom történetének kutatása céljából egyesületet hozott létre, amelynek máig a vezetője.

2016-ban megjelent, az „Együtt az ár ellen” című könyvében írta le azokat az eseményeket, amelyekben személyesen is részt vett, vagy amelyekről kutatásai során szerzett tudomást.

David Gur ma, 2018. március 20-án töltötte be 92-ik életévét. Gratulálunk és jó egészséget a továbbiakban is.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.