Dr. Csapody Tamás: A cservenkai tömeggyilkosság

Csapody Lls


"A civil német lakosság apraja-nagyja fizikailag is kivette részét a bácska útjain és a falvakon átvonuló bori zsidó munkaszolgálatosok megalázásából és meggyilkolásából. Ennek hátterében pedig a sok éven keresztül történő, tudatos és szervezett, német és magyar antiszemita propaganda állt. Ebben az egyértelműen zsidógyűlölő, magyar- és szerb-ellenes közegben a bori munkaszolgálatosokat kísérő magyar keret végképp elveszítette kontrollját az események irányítása és a parancsnokága alatt menetelő magyar katonai munkaszolgálatos századok felett, továbbá maga is tevékenyen részt vállalt a Cservenkáig tartó és részben a cservenkai gyilkosságokban."

"A bori munkaszolgálatosok cservenkai tömeges meggyilkolása ezért egyáltalán nem volt véletlen" - teszi hozzá Dr. Csapody Tamás legújabb kutatásait tartalmazó, A cservenkai tömeggyilkosság címen megjelent könyvében, amely mindenki számára elérhető a világhálón.
A jogász, szociológus szerző több, mint tíz éve kutatja a Borba vezényelt munkaszolgálatosok életkörülményeit, sorsát, történetét. A Bori munkaszolgálatosok és a Bortól Szombathelyig című kötetek szerzője ezúttal az úgynevezett második bori lépcső egyik, legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosságának részleteit tárja fel. A gyalogmenet, a téglagyári napok embertelen körülményei mellett a sokkal nehezebben feltárható aspektusok, az okok és az áldozatok számának vizsgálata sem marad el. A szöveget értékes fotódokumentáció gazdagítja a cservenkai téglagyár és az exhumálás archív felvételeivel.
A magyarországi munkaszolgálat történetének szisztematikus feltárása és feldolgozása több mint hetven évvel a II. világháború lezárása után is várat még magára. A kutatókat a fegyvertelen szolgálat jelenségének összetettsége, a forrásanyag nagyfokú hiányossága és töredékessége, a veszteségek számbavétele körüli viták egyaránt elrettenthetik. Csapody Tamás több éves levéltári, múzeumi kutatómunkájának, interjúzásának köszönhetően azonban ma már elmondhatjuk, hogy a munkaszolgálatnak egy speciális, időben és térben jól behatárolt része, a Bor környéki táborokba hurcoltak története a holokausztról való ismereteinket hiánypótlóan gyarapítja.
A második világháború alatt hatezer magyar munkaszolgálatost vittek kényszermunkára a németek által megszállt Szerbiába. A munkaszolgálatosok kilencvennyolc százalékát zsidó származásuk, míg két százalékát vallási meggyőződésük miatt vitték büntetésből Borba. Románia 1944. augusztus 23-i kiugrása után – a több tízezer kényszermunkást és hadifoglyot alkalmazó – Bor környéki munkákat a németek felfüggesztették. A Honvédelmi Minisztérium kiadta a magyar munkaszolgálatosokat Magyarországra visszarendelő parancsot. A bori magyar őrszemélyzet, a magyar katonai keret mintegy 400 menetképtelen személyt hátrahagyva, két lépcsőben indította el a munkaszolgálatosokat. Az első lépcső 1944. szeptember 17-én, míg a második 12 nappal később indult el gyalogmenetben. Az első lépcsőben elindított kb. 3.400 munkaszolgálatos számára a Bortól Belgrádon át Titelig és Újvidékig, majd Zomboron át Szentkirályszabadjáig vezető út legvégső állomásai német koncentrációs táborok voltak. Közben azonban a munkaszolgálatosok többségét meggyilkolták, míg kisebbik részük megszökött. A legtöbb bori zsidó munkaszolgálatost Cservenkán (kb. 1.000 fő) október 7-én éjszaka, valamint a Cservenka és Zombor közötti útszakaszon (kb. 400 fő) október 7-én és október 8-án a gyilkoltak meg.
A Holokauszt Emlékközpont Lapátos hadsereg virtuális kiállítása egy külön fejezetet szentel a bori munkaszolgálatnak. A kiállítás is bemutat, egy Borban készült nyakláncot, amelyhez hasonlót a cservenkai exhumálások során is feltártak, és amelyet az új könyv fotó dokumentációja is megjelenít.

 

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.