Elhunyt Drucker Tibor

Drucker Cx

Életének kilencvenedik évében, 2018. május 16-án elhunyt Drucker Tibor, holokauszt túlélő, népművelő és könyvkiadó, a Holokauszt Emlékközpont támogatója és barátja.

Drucker Tibor 1928-ban született Szegeden. Tizenhat éves korában tuszkolták be a deportáló szerelvénybe, amely szerencséjére az ausztriai Strasshofba szállította, nem pedig Auschwitzba, ahova édesanyja és kilenc éves öccse került. Így ő és munkaszolgálatos édesapja túlélhették a vészkorszakot. Édesanyja és testvére elvesztése mély nyomokat, fájdalmas űrt hagyott benne. Mint utolsó interjúinak egyikében is kiemelte „nem tudom megbocsátani magamnak, hogy én maradtam élve…”

Drucker Tibor a kezdetektől lelkesen támogatta a Holokauszt Emlékközpont tevékenységét. Éles meglátásaira, az évtizedek alatt felhalmozott tudására, kifinomult műveltségére mindig támaszkodhattunk. Találó idézeteivel tette színessé rendezvényeinket, megemlékezéseinket, könyvbemutatóinkat. Most ezzel a 2017 októberében készült fotóval búcsúzunk tőle, a Wiesmeyer Emil embermentőnek szentelt tábla avatásán szólalt fel utoljára intézményünkben.


Távozása betölthetetlen űrt hagy maga után. Nyugodjék békében.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.