Emlékezetpolitika és rendvédelem

X 20191113 3 S

November közepén a harmadéves rendőr szakos hallgatók egy csoportja a „Szakdolgozat módszertan” óra keretében látogatást tett a Páva utcai Holokauszt Dokumentáció Központban a tárgyat oktató dr. Tarján Gábor egyetemi docens kíséretében. 


A vendégeket, a programot is összeállító dr. Kovács Tamás igazgató fogadta. Az emeleti oktatóteremben köszöntve a hallgatókat néhány mondatban bemutatta az intézményt. Ezt követően Tarján Gábor személyes emlékeiről beszélt a rendszerváltás időszakából, amikor a romos zsinagóga imaházként nem, de az újjáéledő, szerveződő zsidó (ifjúsági) szervezetek bázisául szolgált. A szakmai program során a hallgatók konkrétan megismerkedhettek a magyarországi Holokauszttal összefüggő, itt őrzött forrásokkal, dokumentumokkal. Általánosságban ugyan tanultak az évfolyam-előadások során a levéltári és könyvtári kutatások módszeréről, de itt egy meghatározott témakörre fókuszálva szerezhettek tapasztalatot.
Sipos Máté Levente a Szent György Szakkollégium diákigazgatója tartott történeti áttekintést a magyar holokausztról. A hallgató évek óta foglalkozik a témával, az egy héttel korábban elkészült TDK dolgozata is erről szól, középpontban a rendvédelmi szervek szerepével. Jakab Attila összefoglalta „Jogfosztástól a népirtásig” állandó kiállítás tematikája alapján a magyar zsidók szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását. A kiállításhoz hasonlóan az állam és állampolgár viszonyára helyezve a hangsúlyt bemutatta 1938-tól, hogy a magyar állam miként fosztotta meg fokozatosan polgárai egy meghatározott csoportját mindattól, ami az embert emberré teszi: jogaitól, javaitól, szabadságától, emberi méltóságától és végül puszta életétől – különösen a náci megszállás alatt, után. A legérdekesebb a keresztény egyházak viszonyának bemutatása volt a zsidósághoz, az üldöztetéshez. Az előadó dokumentumokkal és fotókkal támasztotta alá mondanivalóját.
Szakdolgozat készítés nem képzelhető el könyvtárhasználat nélkül, ezért a hallgatók megismerkedtek az elsősorban a holokauszt szakirodalmát gyűjtő könyvtár munkájával. Nem csupán nyomtatott anyagokról (könyvek, folyóiratok, periodikák) esett szó, hanem arról is, hogy a könyvtár tagja a NAVA-pontok hálózatának, ami kiterjesztett, teljesebb kutatást tesz lehetővé. A hallgatók kézbe vehettek célzottan kiválasztott, szakszerű magyarázattal bemutatott érdekesebb munkákat. A magyarországi áldozatoknak az intézmény belső udvarát körbefutó nyolc méter magas üvegfal állít emléket. A többszázezer név mellett üresen hagyott falrészek is vannak a még feltárása váró áldozatok neveinek, noha az ezzel foglalkozó szakemberek szerint soha nem teljes a névsor. Beavatták az érdeklődőket a nevek szakszerű gyűjtésének és feldolgozásának módszertanába is. Kifelé menet már nemcsak nagyobb érdeklődéssel, hanem más szemmel is olvasták hallgatóink az „Áldozatok emlékfala”-n elhelyezett feliratokat.
A kiállítás megtekintésére még felületesen sem volt idő a módszertani előadások után, ezért a Szent György Szakkollégium elhatározta, hogy ismét felkeresik az emlékközpontot, de immár múzeumlátogatás céljából.

Szöveg: Tarján Gábor, Deák József
(A cikk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara honlapján jelent meg http://bit.ly/2qrgaty.
Fotók  © Holokauszt Emlékközpont)

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.