Emlékmozaik április 16-ra

Waldhauser Stolperstein Bp14 Ilka36

Küldetésünk az emlékezés. A Holokauszt Emlékközpont munkatársai minden nap azon fáradoznak, az intézmény baráti körével és hallgatóságával karöltve, hogy ne merülhessenek feledésbe a vészkorszak borzalmai, az áldozatok szenvedése. 


Vannak közöttünk olyanok, akiknek közvetlen emlékei vannak a korszakról. Reméljük, minél tovább közöttünk maradnak, hogy felidézzék a történteket és emlékeztessenek. Mi többiek különböző forrásokból tudunk az eseményekről: könyvekből, filmekből, családi szájhagyományból, esetleg a történelemórán tanultakból. Rengeteg forrásból származó rengeteg kis emlék-kockából áll össze közös emlékezésünk mozaikja.  

Szeretnénk megtudni, hogy Önnek mi idézi fel a magyarországi vészkorszak történetét? Van-e olyan valami, amiről eszébe jutnak a majd nyolc évtizeddel ezelőtt történtek? Ez lehet személyes tárgy, dokumentum, fennmaradt levél, fénykép a családi albumból, de ugyanígy lehet köztéren található emlékeztető, egy botlatókő a lakóhelye közelében, egy emléktábla a sarkon vagy történelmi helyszín, amelyen mindennapjai során áthalad. Arra kérjük Önt, hogy küldjön nekünk erről egy fotót és egy-két mondat leírást. Amennyiben emléktárgyról van szó, ezeket a kiállítás idejére befogadjuk, állagmegőrzésüket biztosítjuk. Célunk, hogy a beküldött fényképekből, tárgyakból állítsuk össze a közös emlékezés tablóját.

Munkaszolgálatosok 1940-ben © Fortepan / Szánthó István dr.

A járványhelyzetre való tekintettel az idén április 16-án, nagy valószínűséggel, nem fogunk tudni személyesen találkozni a Páva utcában, hogy a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából együtt emlékezzünk az áldozatokra. Ha együtt nem is, de közösen most is tudunk emlékezni.   

Az Emléknapon szeretnénk megnyitni azt a kamarakiállítást, azt a nagy emlék-mozaikot, amely az Önök által beküldött mozaikkockákból áll és amelyet online is megoszthatunk mindenkivel. Hadd lássuk az emlékek sokszínűségét, hadd mutassuk be az áldozatokkal együttérző élő emlékezést. Az Önök segítségével ezt megtehetjük.    

Kérjük, fotóját a leírással 2021. április 5-ig küldje a kommunikacio@hdke.hu email címre. Ugyanezen a címen jelezheti, amennyiben tárgyi emlékkel járulna hozzá a kiállításhoz. Bármilyen további kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre. 

Borítókép: © Wikipedia / Botlatókövek Zuglóban

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.