Füstbe szállt életek

82178542 1619219194891702 5494958304981417984 N

A „Füstbe szállt életek” akkreditált 60 órás, 2019. szeptember-december között megtartott továbbképzésünkön 27 középiskolai és általános iskolai tanár vett részt, közülük 24-en sikeresen elvégezték a tanfolyamot és az oklevél mellett új ismeretekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak. A tanárok különösen hasznosnak tartották Előd Nóra drámapedagógus foglalkozását, akit többen meg is hívtak iskolájukba előadást tartani.

A tanfolyamot az írásos értékelések alapján egyhangúan érdekesnek és módszertanilag tartalmasnak ítélték.


A "Füstbe szállt életek" képzés célja, hogy a pedagógusok mélyebben és hitelesebben megismerjék a nemzetiszocializmus céljait, a vészkorszak nemzetközi és hazai történetét, az európai zsidóság tragikus sorsát, a „végső megoldás” következményeit. Meg szeretnénk értetni, hogy a ma és a jövő generációjának nevelésében a holokauszt valós története megismerésének és az üldöztetés minden válfaja elítélésének meghatározó jelentősége van. Társadalmi igény, hogy a tanulók értelmi és érzelmi nevelésében eljussunk az áldozatokkal való azonosulásig, az emberi méltóság, a szabadságjogok védelmének vállalásáig. A tanfolyam arra irányul, hogy a résztvevők felkészüljenek arra, hogy erősítsék a fiatalokban a védekezést az újra és újra felbukkanó rasszista eszmékkel szemben.

A tanfolyam tartalmát tekintve a résztvevő tanár megismeri a kelet-európai zsidóság letelepedésének és életmódjának jellegzetes vonásait, a fajelmélet, az antiszemitizmus kialakulásának okait. Elemzi a holokauszt történelmi előzményeit, nemzetközi és hazai eseményeit s folyamatát: a zsidóság jogfosztását, gazdasági kifosztását, faji elkülönítését, a gettók felállítását és a gettók világát, a koncentrációs és megsemmisítő táborokat. Tájékozódik a különleges bevetési csoportok (Einzatzgruppen) működéséről, az iparszerű népirtás módszereiről, valamint az embermentés és a zsidó ellenállás lehetőségeiről. Elsajátítja azokat az érveket, amelyekkel hatékonyan fel lehet lépni a fajelmélet káros hatása, mai megnyilvánulásai, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés ellen.  

A távoktatási program részvevőinek a 12 tanulási egységhez kapcsolódó feladatokon felül a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges leadniuk három - az internetes távoktatás tananyagai közül - tetszőlegesen választott témához elkészített óravázlatot. Ezekben gyakorlati szempontból mutatják be az elsajátított ismeretek iskolai környezetben történő felhasználási módjait.

A továbbképzést 2020-ban is meg fogjuk hirdetni.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.