Füstbe szállt életek - tanár továbbképzés

Fotó

A „Füstbe szállt életek” akkreditált 60 órás, 2019. február-május között megtartott továbbképzésünkön 15 középiskolai és általános iskolai tanár vett részt, közülük 10-en sikeresen elvégezték a tanfolyamot és az oklevél mellett új ismeretekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.
A tanfolyamot az írásos értékelések alapján egyhangúan követhetőnek és módszertanilag tartalmasnak ítélték.


A "Füstbe szállt életek" képzés célja, hogy a pedagógusok mélyebben és hitelesebben megismerjék a nemzetiszocializmus céljait, a vészkorszak nemzetközi és hazai történetét, az európai zsidóság tragikus sorsát, a „végső megoldás” következményeit. Meg szeretnénk értetni, hogy a ma és a jövő generációjának nevelésében a holokauszt valós története megismerésének és az üldöztetés minden válfaja elítélésének meghatározó jelentősége van. Társadalmi igény, hogy a tanulók értelmi és érzelmi nevelésében eljussunk az áldozatokkal való azonosulásig, az emberi méltóság, a szabadságjogok védelmének vállalásáig. A tanfolyam arra irányul, hogy a résztvevők felkészüljenek arra, hogy erősítsék a fiatalokban a védekezést az újra és újra felbukkanó rasszista eszmékkel szemben.
A tanfolyam tartalmát tekintve a résztvevő tanár megismeri a kelet-európai zsidóság letelepedésének és életmódjának jellegzetes vonásait, a fajelmélet, az antiszemitizmus kialakulásának okait. Elemzi a holokauszt történelmi előzményeit, nemzetközi és hazai eseményeit s folyamatát: a zsidóság jogfosztását, gazdasági kifosztását, faji elkülönítését, a gettók felállítását és a gettók világát, a koncentrációs és megsemmisítő táborokat. Tájékozódik a különleges bevetési csoportok (Einzatzgruppen) működéséről, az iparszerű népirtás módszereiről, valamint az embermentés és a zsidó ellenállás lehetőségeiről. Elsajátítja azokat az érveket, amelyekkel hatékonyan fel lehet lépni a fajelmélet káros hatása, mai megnyilvánulásai, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés ellen.  
A távoktatási program részvevőinek a 12 tanulási egységhez kapcsolódó feladatokon felül a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges leadniuk három - az internetes távoktatás tananyagai közül - tetszőlegesen választott témához elkészített óravázlatot. Ezekben gyakorlati szempontból mutatják be az elsajátított ismeretek iskolai környezetben történő felhasználási módjait.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.