Gettósítás Magyarországon 1944-ben - Kerekasztal beszélgetés

Gettósítás Fb

Magyarország abban különbözött a megszállt vagy náci-csatlós európai országok többségétől, hogy a területén élő zsidókat 1944-ig nagy tömegben nem hurcolták el. 1944-ben pedig azzal vált hírhedté, hogy az addig többé-kevésbé biztonságos körülmények közül példátlan gyorsasággal és hatékonysággal deportálták őket.  


A beszélgetés három földrajzi régió – Kárpátalja, Duna-Tisza köze és Nógrád megye – példáján keresztül tekinti át a deportálás első fázisának, a gettósításnak történetét. A német megszállók és a magyar segítőik által kidolgozott menetrend hasonló volt, mégis érdemes közelebbről is megvizsgálni, hogy a helyi társadalmak hogyan reagáltak a rendkívüli helyzetre. Mekkora volt a közigazgatás, az erőszakszervezetek és a civilek mozgástere, és mire használták fel?

A beszélgetés résztvevői:
Kosztyó Gyula, tudományos munkatárs, Clio Intézet, PPKE BTK, Történelemtudományi Doktori Iskola, doktorjelölt;
Tyekvicska Árpád, történész, Balassagyarmati Városi Könyvtár;
Végső István, történész, Clio Intézet / Honismereti Szövetség

Moderátor:
Lénárt András, történész, Holokauszt Emlékközpont

A kerekasztal beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze a regisztracio@hdke.hu email címen.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.