Goebbels naplója az Emlékközpont könyvtárában

Jegyzet 2019 05 31 123340

Természetesen nem az eredeti napló olvasható nálunk, hanem a beszkennelt, kutatható változat. És nem csak a napló, hanem közel félmillió oldalnyi digitalizált dokumentum kutatható a Harmadik Birodalom idejéből - ideiglenesen, 2019. szeptember 30-ig - a Holokauszt Emlékközpont könyvtárában.


Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretében a De Gruyter kiadó 2019. június 1-től 2019. szeptember 30-ig tartó négyhónapos kipróbálási időszakra ingyenesen hozzáférhetővé tette „National Socialism, Holocaust, Resistance and Exile 1933-1945 Online” elnevezésű adatbázisát intézményünkben.
A fenti adatbázis a Ge Gruyter kiadó „20th Century German History Online” adatbázisainak egyike, amelyben a témával kapcsolatos levéltári anyagokat, kézikönyveket, forrásgyűjteményeket lehet elérni (elsősorban német és osztrák levéltárak, valamint más európai levéltárak, könyvtárak, kutatóintézetek anyagai).
A közel félmillió oldalnyi szkennelt dokumentumot tartalmazó adatbázis az alábbi kutatási területeken nyújt teljes szövegű forrásanyagokat és szakirodalmat: Németország története 1933-1945; nemzetiszocializmus – politika, ideológia, propaganda, igazságszolgáltatás, törvényhozás; Nemzetiszocialista Német Munkáspárt; zsidóság története 1933-1945 – holokauszt, jogfosztás, üldöztetés, deportálás, ellenállás; zsidó menekültek; politikai menekültek.
Várjuk az érdeklődő kutatókat, diákokat a Holokauszt Emlékközpont Könyvtárába, ahol az adatbázis helyben használható! További információkért érdeklődni lehet a konyvtar@hdke.hu e-mail címen és a (1) 455-3392 telefonszámon.
Az adatbázis elérhetősége: https://db.saur.de/DGO/
Német és angol nyelvű információk az adatbázisról elérhetők a következő hivatkozásokon:
Adatbázis – angol
Adatbázis - német.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.