Hősként helytállni - kiállítás

C Dsc 0216C

Szenes Hannáról és bátor ejtőernyős társairól emlékezik meg a Holokauszt Emlékközpont nemrégiben megnyílt, „Hősként helytállni – a SOE különleges ejtőernyősei” címet viselő kiállítása.


A tárlat bemutatja azokat a Palesztinában toborzott zsidó fiatalokat, akik a brit hadsereg kötelékében vállalták, hogy harcba szállnak a hitleri Harmadik Birodalom és csatlósai ellen. Az európai zsidóság megsegítésének eszméje vezérelte döntésüket, amikor beléptek a brit Különleges Akciók Szervezetébe (Special Operation Executive), amelynek tagjaiként ejtőernyős és rádiós kiképzést kaptak, majd főként Közép–Európa országaiban kerültek bevetésre 1944 tavaszán.

Megnyitó beszédében prof. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója felhívta a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek miatt még ma is keveset tudunk a zsidóság, elsősorban a cionisták, vészkorszak idején kifejtett aktív ellenállásáról. Ehhez hozzájárult a cionista szervezetek felaprózottsága és eltérő ideológiai alapon történő megszervezettsége és a magyarországi zsidó közösség hivatalos vezetői által kifejezett bizalmatlanság is. A legfőbb ok azonban a háború után kialakult totalitárius diktatúrában keresendő, amely, mint a társadalmi önszerveződés minden más formáját, így a nácizmussal szembeni ellenállás eszméjét is teljes mértékben kisajátította az „ideológiailag megfelelő” csoportok számára. Mondani sem kell, hogy a cionista aktivisták nem tartoztak ebbe a körbe.

Közvetlenül a háború után még jelentek meg olyan tanulmányok, amelyek nyíltan írtak a cionisták ellenállásáról és embermentő tevékenységéről. Prof. Szita idézett és 1946-ban, címmel megjelent művéből, amelyben a szerzők a budapesti gettó felszabadulásának első évfordulójára, a vészkorszak alatt általuk megéltekből is építkezve foglalták össze az európai cionista mozgalom létének, küzdelmeinek rövid históriáját.

A diktatúra kialakulása és a túlélők kivándorlása következtében azonban a hetvenes évekre ez az ellenállás gyakorlatilag feledésbe merült. A rendszerváltozás utáni évekre kellett várni ahhoz, hogy a magyar állam elismerje az ellenálók hősiességét. Az egykori ellenálók közül 1998 februárjában hatan, 2002 májusban pedig további negyvenketten részesültek    

Susán Eszter, a Magyarországi Cionista Szövetség ügyvezető igazgatója a Szövetség elnökének, Kardi Juditnak szavait tolmácsolva kihangsúlyozta, hogy a történelmi tragédiára való folyamatos emlékezésnek nem szabad kimerülnie a gyászban, és a zsidó nép áldozati szerepének hangsúlyozásában. Éppolyan fontos, hogy büszkén emlékezzünk meg hőseinkről, például a többszáz bátor cionista fiatalról, akik a Soá alatt Budapesten elkötelezetten, az életveszélyt is vállalva, emberéleteket mentettek.

Üdvözlő beszédében Tomaš Lang kutató, az érsekújvári zsidó közösség elnöke ismertette a bátor ejtőernyősök Szlovákiába küldött csoportjának történetét, különösen a Budapesten született Reisz István - „Rafi” életútját.

A magyarországi Cionista Szövetség elnöke, Dr. Kardi Judit levélben köszöntötte a megnyitó résztvevőit, amelyet a Szövetség ügyvezető igazgatója, Susán Eszter tolmácsolt.

Szenes Hanna versei megzenésített változatának előadásával Masa Tamás és Masa Anita járultak hozzá a rendezvényhez.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.