Holokauszt és fotográfia

Honlap Borito

Holokauszt és fotográfia - Elméleti kérdések és alkalmazott technikák címmel online konferenciát szervez a Holokauszt Emlékközpont csütörtökön, 2021. november 11-én, 15 órai kezdettel.

Az online rendezvényre ITT lehet regisztrálni, de a konferencia a Holokauszt Emlékközpont facebook oldalán élőben is követhető.


PROGRAM:

15 ÓRA
Megnyitó: Kovács Tamás, igazgató, Holokauszt Emlékközpont
Moderátor: Bán András, műkritikus, nyugalmazott egyetemi oktató

I. SZEKCIÓ  

Tóth Balázs Zoltán, esztéta, egyetemi óraadó
Az ikonikussá vált holokausztfotók elméleti jelentősége
Mennyiben érintették, és vajon érinthették-e a posztfotografikus fordulat után kialakult, a fotografikus
kép szerepét, funkcióját vizsgálat alá vonó új elméletek az ikonikussá vált holokausztfotók vera icon
tulajdonságát?  

Véri Dániel, művészettörténész,  CEU Jewish Studies post-doctoral fellow at the Democracy Institute
Ikonikus képek, személyes történetek  
A hatvanas és hetvenes években számos olyan műalkotás született, amelynek – legalábbis egyik – kiindulópontját egy-egy széles körben ismert, ikonikus holokauszt-fotó jelenti. A szóban forgó alkotások többsége egyúttal a vészkorszakot érintő személyes történetekre is utal. Az alkotó élettörténetét nem
ismerő néző számára gyakran kizárólag a kiindulópontként szolgáló, ismertsége miatt egyértelműen, közérthető módon a holokausztra utaló fotó teszi azonosíthatóvá a mű témáját. A nagybetűs történelem makroperspektíváját képviselő dokumentumfotó ezekben a művekben a holokauszt magánjellegű, mikrotörténeti megközelítésének szolgál magyarázatául, összekapcsolva a történelmi elbeszélést a személyes megemlékezéssel.

Biró Eszter, független kutató – képzőművész, a Metropolitan Egyetem oktatója 
Konfabuláció és családi fénykép: hauntology (Schwab), post-memory (Hirsch)
és múltfeldolgozás (Kuhn)

Előadásomban a PhD-értekezésem anyagából fogok kiindulni, ami arról szól, hogy mit tud kezdeni a harmadik generáció a családi fényképeivel, hogy feldolgozza az elhallgatott múltat, ami indirekt módon, kis részletekben
transzgenerációs-átvitelen keresztül mégis hat rá. Hogyan hatnak és mozgatnak minket tudat alatt ezen transzgenerációs-PTSD-k, valamit a fénykép, mint a konfabulációs történetmesélés aide memoire-jának segítségével, hogyan lehet ezeken úrrá lenni. 

SZÜNET

17.30

II. SZEKCIÓ   

Lénárt András, történész, Holokauszt Emlékközpont, IWM visiting fellow
A holokauszt „kedves” arca. A kötelező munkaszolgálat képei, 1940
A magyarországi holokausztról kevés fényképet ismerünk, egy kivétel akad: a munkaszolgálat. A néhány ezer képkockát részben a zsidóüldözés korai, 1939 és 1941 közötti képi dokumentációja teszi felbecsülhetetlen forrássá, részben azért is rendkívüliek, mert sokszor mintha vidámságról, a kétkezi munka „becsületéről” tanúskodnának. Ezek a képsorok önmagukban megtévesztők lehetnek, mivel a kényszermunka nehézségeit és a besorozottak
megaláztatását rendszerint nem adják vissza. A hazai holokauszt történetének ismerete nélkül a képek alapján torz következtetéseket vonnánk le a zsidóüldözésről, ezért itt is fontos, hogy a fotókhoz narrációt, szöveget, elemzést illesszünk.  

Karádi Éva, eszmetörténész, ELTE ÁJK Társadalomelméleti Tanszék
Családi fényképek nyomában.
A Numerus clausus és a lányok című kiállítás (2B Galéria, 2021. augusztus 26. – október 7.)

Az előadás a kiállítás anyagának összegyűjtését a vizuális antropológia és az antropológiai terepmunka legújabb, online közegének lehetőségei felől közelíti meg és mutatja be. Egy olyan női nemzedék életútjába nyújt betekintést, amely a numerus clausust követően a vészkorszak megpróbáltatásainak is ki volt téve. 

Böröcz László, a 2B Galéria vezetője
Waldsee, 1944.
Kortárs művészek fotói és fotóalapú munkái a holokauszt egy epizódja köré szerveződve. Válogatás a 2B Galéria 2004-ben elindított, a magyarországi deportálások 70-ik évfordulójára emlékező Waldsee 1944 című projektjének anyagából. 

VITA 

Zárszó: Bán András  


A konferenciára ITT lehet regisztrálni.
Mindenkit szeretettel várunk! 


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával

Csatolmányok

Név Méret
Holokauszt És Fotográfia 478.61 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.