Jeruzsálemi képzés tanároknak

Yad Vashem

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkársága felhívást intéz a magyarországi nevelési-oktatási intézmények pedagógusaihoz, egyhetes izraeli tanulmányúton és továbbképzésen való részvételre a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontban.


A pályázat célja segíteni a pedagógusokat a holokauszt oktatásában a szükséges módszertani ismeretek megszerzésével az Emlékközpont által rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek felhasználásával.
Magyarország magára nézve kötelező érvényűnek tekinti a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség holokausztról szóló Nyilatkozatát, melyben – többek között – ígéretet tesz a holokauszt oktatás és megemlékezés további elősegítésére, valamint a holokauszt-tanulmányok és a holokauszttal kapcsolatos megemlékezések terjesztésére iskolákban, egyetemeken, közösségekben és más intézményekben.  
A holokauszt tanár-továbbképzés témában a magyar-izraeli kapcsolat több mint 20 éves múltra tekint vissza, és mindkét fél részéről állami szinten támogatott. Magyarország első alkalommal 1997-ben kötött együttműködési megállapodást az jeruzsálemi Emlékközponttal, melynek keretében pedagógusok számára évente lehetővé vált, hogy holokauszt témakörben izraeli továbbképzésen vegyenek részt.
A jeruzsálemi tanulmányút és továbbképzés különleges jelentőségét az adja, hogy az erkölcsi nevelés fontosságát mindkét állam kiemelt prioritásként kezeli. A képzés tartalma felöleli nemcsak a holokauszt témáját, hanem a toleranciára nevelést, a rasszizmus elleni küzdelmet, valamint az erkölcsi és esztétikai nevelés módszertanát is alapvetően megújítja.
A Pályázaton magyarországi székhelyű intézményekkel jogviszonyban álló pedagógusok vehetnek részt. A Pályázat során elsősorban azokat a pedagógusokat támogatjuk, akik helyi szinten már megvalósítottak a holokauszt-oktatást elősegítő kezdeményezéseket.
A Pályázaton való részvételhez szükséges dokumentumok részletes leírása a mellékelt
2019_Jad_Vasem_pályázati_felhívás PDF csatolmányban található.
A jelentkezések benyújtásának határideje 2019. szeptember 16.    A továbbképzés és tanulmányút tervezett időpontja 2019. november 10–18. A program része egy hazai rövid felkészítés, amely az izraeli képzésre készít fel. A felkészítőn való részvétel feltétele a kiutazásnak, a pályázat benyújtása ennek elfogadását is jelenti. A felkészítő tervezett időpontja vasárnap, 2019. október 6. helyszíne a Holokauszt Emlékközpont, Budapest. A program további része egy két alkalmat magában foglaló, az ismereteket elmélyítő és feldolgozó szeminárium, melyből egy alkalmon a megjelenés kötelező. Ennek megrendezésére várhatóan 2020 áprilisában kerül sor.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.