Kristályéjszaka 1938 - 2018

Kristallnacht 2

Nyolcvan éve, 1938. november 9. és 10. közötti éjszakán csapott nyílt erőszakba az az államilag gerjesztett antiszemitizmus, amely áthatotta a Harmadik Birodalommá vedlett Németország mindennapjait.


A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) hatalomra jutását követően egyre több olyan intézkedést hoztak, amely hátrányosan érintette és jogaiban korlátozta a német zsidóságot. Közvetlenül az után, hogy Hitler 1933-ban átvette a kancellári tisztséget, a párt verőlegényei, az SA tagjai támadni kezdték a zsidó boltokat és vállalkozásokat. 1933. április 1-én Hitler a zsidó üzletek országos bojkottjára szólította fel a lakosságot. Egy hétre rá az összes nem-árja köztisztviselőt és jogászt hivatásuk elhagyására kényszerítették. Májusban már a zsidó és más, németellenesnek minősített szerzők könyvei kerültek máglyára országszerte.
A zsidó vállalkozások nem hirdethettek, nem juthattak állami megrendeléshez. A zsidó származásúnak minősülő személyek állandó zaklatásnak voltak kitéve, több város egyszerűen megtiltotta, hogy területére zsidók lépjenek.
1938-ra az öt éven át szított gyűlölet a tettlegességig fokozódott. A szikrát, a végső lökést egy Párizsban élő lengyel/német kötődésű fiatalember, Herschel Grynszpan adta meg. 1938 novemberében kihallgatást kért a francia főváros német követségén. A távollévő nagykövet helyett a képviselet egy fiatal diplomatája fogadta. Grynszpan néhány lövéssel halálosan megsebesítette.
Ezt az incidenst használta fel a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt és november 9. éjszakáján egy országos pogrom erőszakhulláma söpört végig Németországon. Az SA civilbe bújtatott tagjai szétverték a zsidó üzleteket, felgyújtották a zsinagógákat és zsidókat hurcoltak el. A városokban mindenfelé szétszóródott kirakatüvegek törmelékéről kapta az esemény a „kristályéjszaka” nevet. Közvetlenül az események során mintegy száz zsidót öltek meg, sokan pedig később haltak bele az itt kapott sérülésekbe. Mintegy 30.000 zsidót koncentrációs táborba zártak, többségüket csak hosszú hónapok után engedték szabadon. A nácik által okozott károkat a zsidókkal fizettették meg, a zsidó közösségre egy milliárd birodalmi márka összegű büntetést róttak ki.
Az eseményt követően további megszigorítások sújtották a zsidókat; nem lehettek többé vállalkozások tulajdonosai, nem dolgozhattak a kereskedelemben, nem vezethettek gépkocsit, nem látogathattak mozielőadásokat, könyvtárat, a zsidó gyerekek nem járhattak iskolába. A következő év folyamán a 437 ezer fős németországi zsidó közösségből 250 ezren kivándoroltak az Egyesült Államokba, Argentínába, Nagy Brittaniába, Palesztinába és más országokba, amelyek hajlandók voltak befogadni őket. A Palesztinába kivándorlók vihették a vagyonukat, de a más országokba távozók összes vagyonát elkobozta az állam.
Ezzel a brutális eseménnyel kezdődött a történelem legsötétebb korszaka, melynek során az európai zsidóság kétharmadát, mintegy hat millió embert mészároltak le elvakult fajgyűlölet által motivált bűnözők.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.