Márciusi programjaink

Jegyzet 2020 02 25 154256

Tartalmas programokat kínál március hónap során a Holokauszt Emlékközpont. Bízunk abban, hogy a sorra kerülő kerekasztal beszélgetés, a Könyvtári esték sorozatunk és a hónap folyamán kétszer is jelentkező Kulturális kerekasztal ciklusunk méltán kelti fel a téma iránt érdeklődők figyelmét.
Rendezvényeink általában 17 órakor kezdődnek, az ettől eltérő kezdési időpontot külön feltüntetjük. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze az alábbi e-mail címen: regisztracio@hdke.hu. 


Kulturális kerekasztal sorozatunk keretében 2020. március 5-én, csütörtökön a Mű szerző nélkül című film vetítésére kerül sor. A film főhőse a náci Németországban és a Német Demokratikus Köztársaságban töltött gyermekkora emlékképeivel viaskodik.
A vetítés után Csákvári Géza filmkritikussal beszélgetünk.


Egy héttel később, március 12-én kerül sor arra a kerekasztal beszélgetésre, amely során rávilágítunk az erdélyi zsidóság sorsára a két világháború között. Hogyan élte meg az ottani magyarajkú zsidó közösség a román erőfeszítéseket, amellyel le akarta választani őket a magyarságról.  
Az Erdély zsidó lakossága 1920 és 1940 között című beszélgetésen Dr. Jakab Attila történész, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa moderálásával Dr. Miskolczy Ambrus történész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Dr. Szalai Miklós történész, az ELTE BTK Filozófia tanszék megbízott előadója és Dr. Róbert Péter nyugalmazott egyetemi docens beszélget.


Március 19-én, csütörtökön folytatjuk a nagy sikerű Könyvtári esték ciklust. Ez alkalommal Kornfeld Tibor kötetét mutatjuk be, amely a Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely címmel jelent meg. A szerzővel Dr. Hrbácsek Magdolna, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa beszélget.
Kornfeld Tibor, Dunaszerdahely szülötte jóvoltából színes kép tárul elénk szülővárosa gazdag zsidó történelmének eseményeiről. Dunaszerdahelyt a múltban jogosan illette meg a „Kis Palesztina”, később pedig a „Kis Jeruzsálem” jelző, hiszen a zsidók itt a 18. század elejétől nemcsak többségben éltek, hanem tevékenyen részt is vettek a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében. A holokauszt következményeként tűnt el a város zsidó többségű lakossága, amelynek nem volt párja a térségben, Közép-Európa térképéről.


A hónap utolsó csütörtökén, március 26-án 18 órai kezdettel, igazi csemegével szolgálunk mindazoknak, akik érdeklődnek a vészkorszak történelmének filmes – ez esetben rendhagyó – feldolgozása iránt. A Jojo nyuszi című Oscar díjas film vetítése után Szöllőskei Gábor filmszakértővel beszélgetünk.

Március hónap folyamán is látogatható a Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés című időszaki tárlat, a  Holokauszt Emlékközpont és a moszkvai Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ, valamint az Orosz Zsidó
Kongresszus közös kamarakiállítása.  A tárlat központi témája Auschwitz felszabadítása, a katonai műveleten túl a Vörös Hadsereg orvosai által végzett tevékenység bemutatása, amellyel megkíséreltek minél több embert megmenteni a  táborban felszabadított mintegy 7.000, végletekig legyengült túlélő  közül. Ebben döntő jelentőségű volt az a tapasztalat, amelyet a korábbi hadműveletek, különösen Leningrád hosszú ostroma során szereztek. 
A Holokauszt Emlékközpont magyar vonatkozású tablókkal, valamint az  intézmény gyűjteményében őrzött, Auschwitz történetéhez kapcsolódó tárgyakkal és dokumentumokkal tettük szemléletesebbé. A kiállítás az Emlékközpont zsinagógájában látogatható.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.