Múzeumok éjszakája - online

Múzéj Kiskép

Sok tekintetben rendhagyó év az idei és ez arra késztet bennünket, hogy a megszokott és látogatóink, barátaink és támogatóink által közkedvelt programjainkat is rendhagyó módon valósítsuk meg. 
A megszokott és várt programjaink között is kiemelkedő helyet foglal el a Múzeumok éjszakája, amely évről évre egyre több látogatót vonz be a Páva utcába. A tömeges rendezvényekre vonatkozó korlátozások miatt az idén az Emlékközpont udvarán sajnos nem lebeg a frissen sült barhesz illata, nem ízlelhetjük meg Steiner Kristóf kulináris remekeit, elmaradnak a néptánc bemutatók és a különböző zenei programelemek. Ennek ellenére reméljük, hogy örömet szerzünk válogatásunkkal, amellyel online mutatjuk be a Holokauszt Emlékközpont tevékenységének néhány főbb elemét és azt a környezetet, amelyben vállaltuk, hogy megőrizzük az áldozatok emlékét. 
Kérjük, fogadják szeretettel az idei rendhagyó, online Múzeumok éjszakája programunkat, amelyhez Facebook oldalunkon keresztül csatlakozhatnak. 


Mesélő tárgyak
A Holokauszt Emlékközpontban található Magyarország egyetlen olyan közgyűjteménye, amely kizárólag a vészkorszak személyes emlékeinek, képi-, tárgyi-és iratanyagának gyűjtésével, illetve életútinterjúk készítésével és feldolgozásával foglalkozik.A gyűjteményünkben található családi hagyatékok segítségével szeretnénk bemutatnia vészkorszakot, ilyen módon ezek a személyes tárgyak megszólíthatókká válnak, történetet mesélnek el.

Rendhagyó tárlatvezetés - A Székely család története
Gyűjteményünkben számos családi hagyaték, visszaemlékezés található. A Székely-család története Székely Károly holokauszt-túlélő hagyatékának köszönhetően elevenedik meg előttünk családi fényképek és levelezések formájában, amelyet lánya, Székely Zsuzsanna adományozott gyűjteményünknek.

Épületvezetés Mányi Istvánnal
Az Emlékközpont épületének falai nem mindennapi építészeti megoldásokat tükröznek. Az építészeti eszközök azt közvetítik, hogy itt minden a normalitáson kívüli térben jött létre, miként a holokauszt is értelmezhetetlen az emberiség történelmén belül. A komplexum átadásakor megkapta Budapest Építészeti Nívódíját, majd később számos szakmai díjat tudott magáénak. Az épület tervezője Mányi István, Ybl díjas építész egy rendhagyó program keretében mutatja be a tervezés és kivitelezés körülményeit, személyes kötődését az épülethez.


Tóth Krisztina Akvárium című regényének bemutatója
Tóth Krisztina Akvárium című regényének bemutatója közben arra keressük a választ, hogy hogyan élik meg saját folytatódó életüket 1945 után a holokauszt túlélői, traumával, hiánnyal együtt élve az érzelmek, vagy épp a kialakuló érzelemmentesség jegyében. A regényben ábrázolt karaktereken keresztül járjuk végig a poszttraumás állapotnak ezt a körét, miként változik meg az ember egy súlyos veszteség vagy a pszichikai és fizikai teherbírás nyomása alatt. Tesszük mindezt szépirodalmi keretben, ugyanakkor komoly társadalomtörténeti, történelmi alapokat felhasználva. A szerzővel, Tóth Krisztinával Hörcher Eszter, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa beszélget.

Havdala 

A Szombat kimenetele (Havdala) szombaton este, sötétedés után következik. A Havdala jelentése „elválasztás”. Amikor beköszönt a Sábesz vagy az ünnep, egy pohár borra mondott kiddussal jelezzük, hogy valami különleges és szent kezdődött. Amikor vége a Sábesznak vagy az ünnepnek, a Hávdálával emlékezünk rá, hogy különbséget kell tenni a szent és a mindennapi, a világosság és a sötétség, a zsidó nép és többi népek, a szombat és a hétköznapok között. A szombat kimenetelének részesei lehetünk a Páva utcai zsinagóga jóvoltából.
Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.