Magasrangú kitüntetés a Holokauszt Emlékközpont volt igazgatójának

Dsc 0599S

Magasrangú állami kitüntetésben részesült Prof. Szita Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Soproni Egyetem professor emeritusa, a Holokauszt Emlékközpont nemrégiben nyugalomba vonult igazgatója. 


Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a magyarországi holokauszt kutatás egyik úttörőjének.
Beszédében a miniszter kihangsúlyozta, hogy Magyarország a mai napig is akkor és attól megy előre, ha sokan végzik el lelkiismeretesen a saját munkájukat és egyúttal köszönetet mondott azokért a nagyszerű teljesítményekért, amelyeket a díjazottak, közöttük Szita Szabolcs történészként, kutatóként tesz hozzá hivatása gyakorlásával az emberek életéhez.


Fotó: Havran Zoltán

Prof. Dr. Szita Szabolcs 1978-ban szerezett tanári szakos egyetemi diplomát. 1990-ig egyetemi adjunktusként, majd docensként a Magyar Történelem tanszéken, 1997-ig a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem BTK Modernkori Történelem tanszékén docensként oktatott. 
1998. január 1-jétől a Nyugat-Magyarországi Egyetem Tanárképző Intézetének egyetemi magántanáraként, 2007-től egyetemi tanáraként folytatta oktatói tevékenységét.
1990 decemberében alapító tagként vett rész a Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ létrehozásában, amely a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) elődjeként célul tűzte ki a vészkorszak történetének feldolgozását, dokumentációjának, emléktárgyainak megőrzését és az emlékkultúra fejlesztését. 2002-től, HDKE magalakításától részt vett az intézmény kialakításában, majd 2011-től nyugdíjba vonulásáig igazgatóként tevékenykedett.  
Szakmai eredményei legfontosabb elismerése közé tartozik az osztrák kormány által 2004-ben, adományozott Tudomány és Művészet díj nagykeresztje, a 2005-ben kiérdemelt magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje és a 2018 őszén kapott újabb osztrák érdemrend.

Fontosabb publikációi hosszú sorából csak néhányat említünk:
- Halálerőd. A munkaszolgálat és a hadimunka történetéhez 1944-1945.
- Utak a pokolból. Magyar deportáltak az annektált Ausztriában 1944-1945.
- A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége. A GYOSz kiépítése és tevékenysége 1902-től 1948-ig 
- A humánum példái. Dokumentumok, emlékezések a magyarországi embermentő akciók 1944-1945. évi történetéhez
- Magyarok az SS ausztriai lágerbirodalmában 
- Együttélés, üldöztetés, holokauszt
- A Gestapo Magyarországon.  A terror és a rablás történetéből
- Mentőbizottság- Kasztner Rezső- SS-embervásár 1944-1945

Különösen jelentős a nemrég megjelent első és átfogó Auschwitz monográfia, amely a Magyar sorsok Auschwitz-Birkenauban címmel jelent meg.

A Holokauszt Emlékközpont munkatársai sok szeretettel gratulálnak a kitüntetéshez.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.