Magasrangú osztrák kitüntetés az Emlékközpont igazgatójának

Dsc 0596S

Az Osztrák Köztársaság elnöke, Alexander Van der Bellen tudományos munkásságának elismeréseként, valamint Ausztria és Magyarország közötti együttműködés érdekében tett erőfeszítéseinek megbecsüléseként magasrangú osztrák kitüntetésben részesítette prof. Szita Szabolcsot, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját. 


Az érdemrendet Elisabeth Ellison-Kramer magiszter, az Osztrák Köztársaság nagykövete és Regina Rusz magiszter, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója adták át a nagykövetség rezidenciáján rendezett ünnepségen. 

Prof. Dr. Wolfgang Bandion történész, a kitüntetés beterjesztője méltatja Prof. Szita Szabolcs munkásságát


A kitüntetett történészt osztrák kollégája, Prof. Dr. Wolfgang Bandion történész méltatta. Laudációjában André Heller osztrák művészt idézte, akinek meggyőződése, hogy létezik egy az egész világ által értett közös nyelv, ahogy a „világtörténelem” kifejezés analógiájára ő nevezi egy „világanyanyelv”, és ez az együttérzés. Az együttérzés embertársaink iránt, annak tudatában, hogy a közöny az ember legnagyobb bűne. Részlet Prof. Bandion laudációjából:
„Kedves Szabolcs! A közönyt mindig gyűlölted. Az egész tudományos életed, együttérzésed az embertelenség áldozatainak szentelted, azoknak az embereknek, akiknek a szükség, a megpróbáltatás óráján nem volt segítségük. (…) Szita Szabolcsot ebben a körben nem kell bemutatnom. Számtalan könyvben, publikációban, előadásban mutatta be az üldözés történetét, és sosem felejtette el felhívni a figyelmet az aktuális vonatkozásokra, számok mögött kiemelni az embert és megmutatni a hatalom mechanizmusait. (…) Halál és üldöztetés ma is létezik olyan országokban, amik sokszor csupán néhány órányi repülőútra vannak tőlünk. Felelősséget viselünk. Népirtás, üldözés és diszkrimináció a mai napig világszerte létező jelenségek. (…) A jövő nem az, ami megtörténik, hanem az, amivé alakítjuk. (…) Szita professzor sohasem színházi páholyból szemlélte az eseményeket, hanem tudósként és emberként is teljes bevetéssel dolgozott.”   

Mag. Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, Mag. Elisabeth Ellison-Kramer nagykövet, Prof. Szita Szabolcs DSc, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Prof. Dr. Wolfgang Bandion történész a kitüntetés átadásakor


Válaszában prof. Szita Szabolcs kiemelte, hogy egész munkássága során a felejtés ellen küzdött, azért dolgozott, hogy az emlékezés erejével akadályozza meg a szörnyű tragédia bármilyen formában történő megismétlődését.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.