Megemlékezés a rigai gettó áldozatairól

Let 17733602

2016. november 29-én a Riga melletti erdőkben 1941-ben meggyilkolt zsidókra emlékező koszorúzást szervezett a helyi zsidó közösség, amelyen többek között Raimonds Vejonis köztársasági elnök és Inara Murniece házelnök asszony is részt vett. A rumbulai erdőkben 1941 végén két nap alatt 25 000, a rigai gettóba telepített és 1000 németországi zsidót lőttek tömegsírokba. Ezt követően a lett holokauszt tragédiájaként a teljes lettországi zsidóságot kiirtották.


A 75 évvel ezelőtti eseményekre, a holokauszt áldozataira emlékezve Raimonds Vejonis köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a múltra való visszatekintés elengedhetetlen része a jövő formálásának: a demokrácia alapú társadalomban nem elfogadható az intolerancia, a rasszizmus, az antiszemitizmus. Az embertelen elnyomás és a hatalmas veszteség ellenére a lettországi zsidó közösség újraéledt, tevékenységük hozzájárul a szociális, vallási és kulturális élet fejlődéséhez, általuk Lettország gazdagodik - húzta alá.


Arkagyij Suharenko, a Lett Hitközségek Tanácsának elnöke (balról), Raymond Vejonis köztársasági elnök,
Inara Murniece házelnök és a Rigai Hitközség vezetője David Kagan a rigai gettó foglyok emlékművénél
(Foto: LETA Hírügynökség)

Murniece házelnök erkölcsi és politikai kötelességnek nevezte, hogy Lettországban tovább folytatódjon a holokauszt kutatása. Hangsúlyozta, hogy az eredményeket minél szélesebb körben kell terjeszteni, a diákoknak pedig oktatási programok keretében szükséges azokat bemutatni. A jelenre utalva a mai világ kulcskérdésének a béke fenntartását tartotta. Ezt elősegítendő, növelni kell a biztonságot, meg kell akadályozni a háborúk kirobbanását, s segíteni kell egymást.
Az ország vezetőit követően a Lettországba akkreditált izraeli nagykövet asszony, majd a zsidó közösség képviselői is megemlékeztek az áldozatokról. Végezetül a résztvevők, közöttünk nagykövetségünk képviseletében Simon Kinga elsőbeosztott megkoszorúzták az emlékhelyet.

Foto: Leta Hírügynökség

A megemlékezést követően a Lettországi Zsidók Múzeumában - az újabb kutatások eredményeit felhasználva - új tárlat megnyitására került sor. A múzeum alapítója, Dr. Vestermanis a tárlat bemutatásakor megemlékezett az Auschwitzból Lettországba deportált magyar zsidó nőkről is, valamint megemlítette az emlékükre, Valde Maleja egykori szemtanú által készített szobrot is. A tárlatban a magyar zsidó nők, valamint a szobor története is előkelő helyet kapott. Nagykövetségünk és Müller Adrien nagykövet asszony szerepét az ide deportált magyar zsidó nők sorsának kutatásában Dr. Vestermanis kiemelte.
Tájékoztatásul jelezzük, hogy folytatjuk az egyeztetéseket a helyi zsidó közösség képviselőivel és Riga város önkormányzatával annak érdekében, hogy szobor méltó helyszínre kerüljön. A szobor makettjét az örökösök szabad felhasználással már a nagykövetségnek adományozták.

Müller Adrien
nagykövet
Magyarország Nagykövetsége
Riga, Lettország

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.