Megemlékezés Mauthausen felszabadulásáról

Mauthausen

Több ezer látogató emlékezett meg a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának 73-ik évfordulójáról 2018. május 5-én a hírhedt létesítmény színhelyén. A megemlékezésen részt vett az osztrák államelnök és a szövetségi kormány miniszerelnöke is. A Holokauszt Emlékközpont háromtagú küldöttségét Prof. Dr. Szita Szabolcs vezette.


A megemlékezés részeként az Emlékközpont igazgatója a következő beszédet mondta:

Tisztelt túlélők, tisztelt emlékezők!

    A  témára gondolva magyarként nekem azonnal az európai, köztük a magyar zsidók második világháború alatti megpróbáltatásai, szenvedései jutnak eszembe. A magyarok közel egymilliónyian voltak, akik alig vagy nem hitték, hogy ami más országokban a zsidók ellen végbement, nálunk is bekövetkezhet. Ami távol van, az valószínűleg nincs is. Ha pedig igen, akkor is az üldöztetéstől a magyar kormány megvédi a zsidókat.

    A magyar zsidóság hazaszeretete régi és mély volt, a történelmi együttélés gyümölcsözött, eredményeket hozott. Az 1940-es évek elején sok német, lengyel, szlovák, osztrák és más zsidó menekült Magyarországra, többségük menedékre talált. Közben rémségekről, az tömeggyilkosságairól érkeztek hírek, ezek legtöbbször hihetetlennek tűntek.   


    Magyarország német katonai megszállása   a magyarságra, benne a zsidóságra katasztrofális csapást mért. 1944. március 19-e után – előzetes névsorok alapján - Hitler erőszakszervei zsidók ezreit fosztották ki, vették őrizetbe. Április elején bevezették a sárga csillag viselését, majd összeírták és gettókba kényszerítették őket. Sokan akkor döbbentek rá, hogy már 1938-tól menekülniük kellett volna. Menekülni oda, ahol a kirekesztést, a megbélyegzést, a rasszizmust nem tűrik meg.

    A sikertelen eviani konferencia, a megszokás, a hazaszeretet és a tulajdon sokak esetében  volt. Közben Európa nagy részén Hitler megszálló csapatai uralkodtak, a tengeren túli menekvés esélye pedig állandóan csökkent. Magyar segítséggel az Eichmann-kommandó nyolc hét alatt 437 000 zsidót hurcolt Auschwitz-Birkenauba. Csupán néhány száz ember talált segítséget, főképp Romániába vagy a Balkánra menekült el. Az üldöztetés túlélőinek sem volt könnyű sora. Korábbi tulajdonukat, egzisztenciájukat elvesztették, ismét nulláról kellett kezdeniük. A térségben újra antiszemita kezdeményezések indultak, a vesztes háború után sokféle indulat csapott össze. Emiatt sok magyar zsidó új hazát keresett és talált a 70 éve alakult zsidó államban, Izraelben.

    1956 őszén Magyarországon ismét választani kellett Kisiskolás voltam, láttam az Ausztria felé áramló tömeget, a szovjet tankok elől menekülő családokat. Mi is féltünk, reszkettünk. Végül családunk a maradás, a Heimat mellett döntött. A mai alkalommal azért gyűltünk össze, hogy kinyilvánítsuk:  

kiállunk a békéért, a biztonságért, a népek egyenjogúságáért, a családok nyugalmas jövőjéért. Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.