Megemlékezés - Anton Posset

Anton  Posset 3

Fájdalommal a szívünkben emlékezünk meg Anton Possetről, aki landsbergi történelemtanárként a holokauszt emlékezéskultúra új dimenzióit nyitotta meg, és sokat tett azért, hogy a Landsberg környéki táborokban életüket vesztett foglyok, közöttük nagyon sok magyar emléke fennmaradjon.

Gimnáziumi történelemtanárként a hetvenes években szembesült a ténnyel, hogy habár diákjai tanulják a holokauszt általános történelmét, a legjobbaknak sincs tudomásuk a helyben, Landsbergben történtekről. Az elvont tudást szerette volna összekapcsolni a helyi eseményekkel, és ily módon hozzájárulni a holokauszt feldolgozásához.
1983 novemberében polgári egyesületet alapított Landsberg a 20-ik században néven, amelynek sikerült mAnton Posset a Bundeswehr katonáinak beszél a holokausztrólegvásárolnia egy korábbi koncentrációs tábor, a Kaufering VII helyszínét Landsberg és Erpfting között. Itt egy európai holokauszt emlékhelyet hoztak létre, amelyhez a köveket tizenegy európai országból, az egykori foglyok származási helyeiről gyűjtötték össze. Létrehozták az „emberi jogok és emberi méltóság” tanösvényét és mindent megtettek azért, hogy a környék táboraiban életét vesztett mintegy 15000 fogoly emléke méltó módon fennmaradjon.
Tevékenységéért, a totalitárianizmus, rasszizmus, idegengyűlület és zsidóellenesség elleni kiállásáért, a zsidó-német megbékélésért tett erőfeszítéséért sok elismerésben részesült. Többek között, 1990-ben megkapta a Yad Vashem legmagasabb kitüntetését, amelyet az intézet a holokauszt utáni generációknak adományozhat.
Anton Posset szeptemberben, egy hegyi túrán elszenvedett balesetben vesztette életét. Október 17-én, a Landsberg melletti Erpftingben helyezik örök nyugalomra. 73 évet élt.

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.