Megemlékezés - Anton Posset

Anton  Posset 3

Fájdalommal a szívünkben emlékezünk meg Anton Possetről, aki landsbergi történelemtanárként a holokauszt emlékezéskultúra új dimenzióit nyitotta meg, és sokat tett azért, hogy a Landsberg környéki táborokban életüket vesztett foglyok, közöttük nagyon sok magyar emléke fennmaradjon.

Gimnáziumi történelemtanárként a hetvenes években szembesült a ténnyel, hogy habár diákjai tanulják a holokauszt általános történelmét, a legjobbaknak sincs tudomásuk a helyben, Landsbergben történtekről. Az elvont tudást szerette volna összekapcsolni a helyi eseményekkel, és ily módon hozzájárulni a holokauszt feldolgozásához.
1983 novemberében polgári egyesületet alapított Landsberg a 20-ik században néven, amelynek sikerült mAnton Posset a Bundeswehr katonáinak beszél a holokausztrólegvásárolnia egy korábbi koncentrációs tábor, a Kaufering VII helyszínét Landsberg és Erpfting között. Itt egy európai holokauszt emlékhelyet hoztak létre, amelyhez a köveket tizenegy európai országból, az egykori foglyok származási helyeiről gyűjtötték össze. Létrehozták az „emberi jogok és emberi méltóság” tanösvényét és mindent megtettek azért, hogy a környék táboraiban életét vesztett mintegy 15000 fogoly emléke méltó módon fennmaradjon.
Tevékenységéért, a totalitárianizmus, rasszizmus, idegengyűlület és zsidóellenesség elleni kiállásáért, a zsidó-német megbékélésért tett erőfeszítéséért sok elismerésben részesült. Többek között, 1990-ben megkapta a Yad Vashem legmagasabb kitüntetését, amelyet az intézet a holokauszt utáni generációknak adományozhat.
Anton Posset szeptemberben, egy hegyi túrán elszenvedett balesetben vesztette életét. Október 17-én, a Landsberg melletti Erpftingben helyezik örök nyugalomra. 73 évet élt.

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.