„Mementó” – animációs film a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjára

Memento Poster 3

A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az emberiség történetének egyik legtragikusabb eseményét idézi fel.  „Az emberi természet eltorzulásával állunk szemben, amelyre az általunk ismert kutatások, az áldozatok számának megállapítása és az események pontos leírása ellenére sem találunk választ” – mondta Szilágyi Varga Zoltán a Holokauszt tragédiájáról. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.
2005-ben az ENSZ Közgyűlése azért hozta létre a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapját, hogy az eljövendő nemzedékeket érzékennyé tegye a Holokauszt tragédiája iránt, és ily módon megelőzze a jövőbeni népirtásokat. Az emléknap január 27-ére, az auschwitz-birkenaui német náci koncentrációs tábor felszabadításának napjára esik. E táborban legkevesebb egymillió magyar, lengyel, francia, cseh, szlovák, görög és más származású zsidót, valamint körülbelül százhúszezer más foglyot (lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és másokat) semmisítettek meg. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata be kíván kapcsolódni abba a munkába, amelynek célja, hogy a Holokauszt emlékezetét és tapasztalatait e napon a társadalmi tudat számára felidézze.
„ – fogalmazott Rafał Rogulski, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata Intézetének igazgatója. „A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából a rövidfilmet számos európai tévécsatorna és filmszínház bemutatja. A magyarországi kampány kiemelt partnere az Uránia Nemzeti Filmszínház, de a filmet műsorára tűzi az Apolló Mozi (Pécs), a Barátság Mozi (Székesfehérvár), a Belvárosi Mozi (Szeged), a Cinema Bridge (Gyöngyös), a CineMis – Miskolc Művészetek Háza, a Dózsa Mozicentrum (Dunaújváros), a Krúdy Gyula Art Mozi (Nyíregyháza), az Otthon Mozi (Kecskemét), a P’Art Mozi (Szentendre) és a Rákóczi Mozi (Bölcske) is. A Budapestfilm Zrt. jóvoltából a Mementó kivetítőkön lesz látható a budapesti művész mozikban. A Mementó továbbá bemutatásra kerül a Duna TV, az M1 és az M5 közszolgálati csatornáin, valamint a TV2 Csoport tévécsatornáin. A kampány további partnerei: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége, Holokauszt Emlékközpont.
A kampány nemzetközi partnerintézményei közé tartozik többek között az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, a berlini Alapítvány Európa Meggyilkolt Zsidóinak Emlékművéért, a varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (POLIN), és a Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet. A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjáról és a Mementó című filmről további információ található az alábbi honlapon: www.enrs.eu/january27

(2016, 36 mp)
Rendező: Szilágyi Varga Zoltán
Producer: Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, Wannsee-i Konferencia Háza
Gyártó: Rózus Film
Támogatók: Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma, a Német Szövetségi Kormány kulturális és médiaügyekért felelős Megbízottja, Nord-Ost Institut
Partnerek: Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, Alapítvány a Meggyilkolt Európai Zsidók Emlékművéért, POLIN Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma, Kelet-Európai Német Kulturális és Történeti Szövetségi Intézet

:
Gábor Danyi
Tel. (+48-22) 3957 614
Mail: gabor.danyi@enrs.eu

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Holokauszt Emlékközpont Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből című kiállítással tiszteleg az áldozatok emléke előtt. Január 27-ét, az Auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóját az ENSZ Közgyűlése jelölte ki nemzetközi...

Tovább

Kiállítás kezdete

2017. január 27.

Kiállítás vége

2017. március 07.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.