Meséljenek a tárgyaink!

Img 20180411 103703

Képzeljék maguk elé Kőszeget, Magyarország egyik legszebb városát, a második világháború éveiben. Egy 7-8 éves kisfiú szerelmes volt a szomszédban lakó zsidó kislányba. A deportálások során a kislányt és családját elhurcolták, semmi sem maradt utánuk. A fiú átkutatja a lakást és csak egy üres borítékot talál, rajta a jeruzsálemi zsinagóga és két pálmafa képével.


Ugorjunk hetvennégy évet az időben. Egy nyolcvan éves férfi érkezik a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményébe, kezében a borítékkal. Ugyanaz a személy, ugyanaz a kisfiú, csak közben idősebb lett és egész idő alatt megőrizte értékes emléktárgyát. Egy tiszta gyermek-szerelem szuvenírjét, amelyet a vészkorszak csírájában fojtott el. Az idős férfi az Emlékközpontra bízta a számára fontos tárgy megőrzését, ahol biztonságban, a többi dokumentum, visszaemlékezés, tanúvallomás és fénykép között őrzi egy korszak lenyomatát, és szól az üldöztetésről, munkaszolgálatról, deportálásokról.

A túlélők, leszármazottjaik és családtagjaik hozzájárulása kulcsfontosságú a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének gyarapítása, kiegészítése szempontjából. Amennyiben Ön is a vészkorszak túlélője vagy túlélő rokona, vagy bármilyen más módon érintett a korabeli eseményekben kérjük, ossza meg velünk történetét, a korszakból származó dokumentumait, fotóit, tárgyait. Ezzel egyrészt biztosítja, hogy ezek a tárgyak és irományok szakszerű megőrzés mellett a jövőben is épségben megmaradnak, másrészt segíti a kutatók munkáját, kielégíti a diákok, oktatók és látogatók érdeklődését.

Mindegyik tárgynak, írásnak, dokumentumnak és fényképnek megvan a maga története. Megérdemeli, hogy meghallgassuk.

Amennyiben hozzá tud járulni gyűjteményünk gyarapításához kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az info@hdke.hu email címen.


Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.