Októberi programjaink

Dsc 0659Cc

A Holokauszt Emlékközpont október hónap folyamán is tanulságos és érdekes programokkal várja kedves látogatóit. 


Október 7. csütörtök 17 óra - Radnóti nyomában című dokumentumfilm vetítése és azt követő beszélgetés
A filmben a főszereplő, Tóth Péter Lóránt végigjárja az "erőltetett menet" útját Bortól Abdáig, emléket állítva a költő és a 3200 bori munkaszolgálatos emlékére.
Meghívott vendégünk: Tóth Péter Lóránt, tanár, versvándor, Radnóti-díjas versmondó
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/2XVxzLz


Október 12. kedd 17 óra - Rendhagyó tárlatvezetés a Holokauszt Emlékközpont „Córesz és Mázel Tov a Páva utcában” című időszaki kiállításán
A Pesti Izraelita Hitközség két világháború között meghirdetett Vissza a zsidósághoz! programjának kiemelkedő építészeti és szellemi szimbóluma az 1924-ben felavatott Páva utcai zsinagóga, amelyet Baumhorn Lipót, a legnagyobb magyar zsinagógaépítész tervezett.
Annak ellenére, hogy a 20. század első felében peremkerületnek számított, Ferencváros zsinagógaközössége a pesti neológ közösségi és hitélet integráns részévé tudott válni.
Időszaki kiállításunk e közösség életét a 20. század elejétől napjainkig mutatja be, amelynek szerves része volt úgy a córesz, azaz a nehézségek, az egyéni és a közösségi traumák, mint a mázel tov, a közösségi lét öröme és vidámsága.
Pillantsunk be a mindennapokba és fedezzük fel az újrakezdések történetét zsinagógánk és közössége életéből a tárlat kurátorainak vezetésével!
Részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3AboHyK

Október 14. csütörtök 17 óra - Mozgástér, kényszerpálya, népirtás – a közigazgatás és az 1944-es deportálások kérdései
1944 késő tavaszán és nyarán a lomhaságáról és inkompetenciájáról híres magyar bürokrácia mintegy félszáz nap alatt közel félmillió magyar állampolgárt szakított ki otthonából és közösségéből, fosztott meg jogaitól és vagyonától, majd deportált a megszállt Lengyelország területére, hogy ott többségüket a nácik gázkamrába terelve meggyilkolják. Előadásom azt vizsgálja, milyen folyamatok vezettek ahhoz, hogy a magyar közigazgatás hajlandónak mutatkozott asszisztálni a németek tömeggyilkos terveihez; milyen szerepet játszottak a magyar állam képviselői – főispánok, alispánok, szolgabírók, jegyzők, polgármesterek, a csendőrség és a rendőrség tagjai – a holokauszt történetében példátlan gyorsaságú akcióban; kényszerpályán mozogtak, vagy lett volna lehetőségük ellenállni és megtagadni az együttműködést?
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3oiSjYI
A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

Október 19-20. - Kitaszítva - Gettók Magyarországon és nemzetközi kitekintésben - konferencia magyar és angol nyelven
A második világháború idején a különböző európai országokban a zsidók társadalmi kirekesztése nem csupán a törvényekkel, hanem a fizikai elkülönítéssel is megvalósult. Ezek voltak a gettók, amelyek a végső megoldásban sokszor a fizikai megsemmisítés előtti stádiumot jelentették. A Holokauszt Emlékközpont és az ELKH közös nemzetközi konferenciája a gettósítás folyamatát, célját és sokszerűségét igyekszik körüljárni, összehasonlító perspektívában. A nemzetközi kitekintés mellett természetesen a magyarországi gettósítás kap kiemelkedő figyelmet (ideértve a visszacsatolt területeket is, mint Felvidék, Kárpátalja, Észak-Erdély és Vajdaság). Erre 1944-ben került sor. A magyarországi vidéki gettók csak hetekig működtek, és gyakorlatilag zsidó lakosság koncentrációját szolgálták, mintegy megkönnyítve a deportálást. Budapesten csak 1944 végén, a nyilas időszakban állítottak fel néhány hétre gettó(ka)t. A konferencia célja a hasonlóságok és sajátosságok kidomborítása.   
A konferencia mindkét napján magyar és angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk.
A programot magyar nyelven a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán, angol nyelven a Youtube csatornáján tudja követni.
Kérjük, hogy személyes részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/2WKVtZF


Október 21. csütörtök 17 óra - Rendhagyó tárlatvezetés az Emlékközpont ÁHÍTATOS ÉPÍTÉSZETI FORMÁK - BAUMHORN LIPÓT TERVEI A SZEGEDI ZSINAGÓGÁHOZ című időszaki kiállításán
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a Szegedi Zsidó Hitközséggel és a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve kiállítással állít emléket Baumhorn Lipótnak (1860–1932) és a százhúsz éves szegedi zsinagógának.
A tárlaton műtárgyak és bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét. A kiállítási egységeken nemcsak az általa tervezett huszonhat zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók. A tárlatnak helyet adó Páva utcai zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetünk alkotásaira és közel negyven évet kitevő munkásságára.
A tárlatot vezeti: 
Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze, a kiállítás kurátora
Részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3oAtlEi

Október 28. csütörtök 17 óra - Dán Porat: Keserű számvetés – A náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek című kötetről való beszélgetés
Dán Porat izraeli történész a közelmúltban titkosítás alól feloldott rendőrnyomozati aktákat és bírósági jegyzőkönyveket tanulmányozott át több tucat ún. kápó perrel kapcsolatban, melyek során az izraeli igazságszolgáltatás zsidó túlélőket vádolt meg kollaborációval. A túlélők tanúvallomásainak és a bírák döntéseinek elemzése a bűnrészességgel, az igazságossággal, a túlélők cselekedetei elbírálására alkalmas jogi kerettel, illetve általában véve az áldozati szereppel kapcsolatos súlyos erkölcsi kérdések megfogalmazására késztette. A Keserű számvetés a holokauszt-szakirodalom fontos darabja, s noha gyakorlatilag már senki sem állítható bíróság elé az érintettek közül, a szerző felismerései megfontolandóak lehetnek a jövő igazságszolgáltatása számára.
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3EXZA69
A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

A programokról további információ a csatolmányokban található.
Csatolmányok

Név Méret
2021 10 12 Meghívó 438.21 KB
2021 10 14 399.49 KB
2021 10 21 Meghívó 522.49 KB
2021 10 28 Meghívó 479.61 KB
Radnóti Plakát 222.35 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában - Mindennapok és újrakezdések egy zsinagóga és közössége életéből A Pesti Izraelita Hitközség két világháború között meghirdetett Vissza a zsidósághoz! programjának kiemelkedő építészeti és szellemi szimbóluma az 1924-ben felavatott Páva utcai zsinagóga, amelyet Baumhorn Lipót, a legnagyobb...

Tovább

Kiállítás kezdete

2021. január 27.

Kiállítás vége

2021. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.