Reviczky emlékkő Óbudán

Kiemelt 2

Reviczky Imre ezredes, posztumusz vezérőrnagy, a Világ Népeinek Igaza tiszteletére avattak emlékkövet Óbudán, az embermentő nevét viselő utcában.


Reviczky Imre (1896 – 1957) 1942-ben zászlóaljparancsnok volt a keleti fronton, majd rövidesen visszarendelték a pótkeret állományához. Előbb Nyíregyházán szolgált, majd Nagybányán a X. közmunkaszolgálatos zászlóaljnak volt a parancsnoka. Közel negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos tartozott a parancsnoksága alá. Javított a munkaszolgálatosok ellátásán, megtiltotta a bántalmazást, 1944-ben pedig elősegítette a román századok szökését. 1944-ben több ezer zsidót hívott be munkaszolgálatra, 18 éven aluliakat és 48 éven felülieket is, ezáltal megmentve őket a deportálástól. A nyilasok letartóztatták, a sopronkőhidai fegyházba zárták. 1945 után ezredessé léptették elő. 1950. február 1-jén elbocsátották a hadseregből, 1952-ben megfosztották nyugdíjától, 75%-os hadirokkant létére Budapesten szénlapátolással kereste kenyerét. 1965-ben a Yad Vashem posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesítette.

Az emlékkő avatására augusztus 2-án, a Humánum Napján került sor. Beszédében Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Dr. Bús Balázs kiemelte, hogy Reviczky Imre már Lengyelország német lerohanásakor is minden igyekezetével segítette a hazájukból menekülő lengyelek magyarországi elhelyezését; de öt évvel később, a legkritikusabb időszakban sem tagadta meg senkitől az élethez és emberi méltósághoz való jogot. Áldozatvállalásával, tevékenységével méltán kiérdemelte, hogy nevét együtt említsük olyan híressé vált tanulságtevők nevével, mint Raoul Wallenberg, Carl Lutz, Angelo Rotta, Slachta Margit, Friedrich Born, Sztehlo Gábor vagy az óbudai szakaszon Ángel Sanz Briz.

A bensőséges avatás végén az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait Reviczky Imre emlékkövénél.

Galériák

Név
Reviczky emlékkő Óbudán

Csatolmányok

Név Méret
Bús Balázs Humánum Napja 18.75 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.