Sátoraljaújhely, 1944.

Lindberger S

„Utolsó percek” címmel látható a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum időszaki kiállítása a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájának galériáján. A tárlat bemutatja azt az 1944. március 22-én kezdődött és április 6-án befejeződött, fegyverrel, előre megszervezett szökéssorozatot, amely a magyarországi antifasiszta ellenállás egyik kiemelkedő példája.


A kiállításon megismerkedhetünk azokkal a körülményekkel, amelyek a fogvatartást jellemezték a múlt század első felében. A második világháború idején különféle politikai rabokat is őriztek Sátoraljaújhelyen, a főként budapesti, fegyveres akciókat szervező Deák-kör tagjaitól a délvidéki partizánokig.
A bebörtönzött politikai foglyok joggal tartottak attól, hogy a közelgő szovjet front elől náci haláltáborokba szállítják őket, vagy egyszerűen lemészárolják őket a börtönudvaron. Ennek megakadályozására fegyveres lázadást és szökést terveztek, az akciót 1944 májusára időzítették.

 A kitörés tervezett útvonalai

A cél: elérni a szlovák partizánokat

Magyarország német megszállása azonban keresztbe húzta a terveiket és a március 22-i kétségbeesett kísérletüket vérbe fojtották.
Az eseményeket és az azt követő megtorlást bemutató tárlat 2017. április 20-ig látható a Páva utcai zsinagóga karzatán. A kiállítás a NÜB közvetítésének köszönhetően jutott el a Páva utcai emlékhelyre.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.