Zsidó kényszermunkások egy "zsidómentes" városban

Rasky 11

A Bécsi Wiesenthal Intézet szeptember 25-én Bécs első és második kerületében rendezett sétával emlékezett az 1944-ben Bécsbe hurcolt magyar zsidó kényszermunkásokra.


1944 márciusában a német hadsereg megszállta a náci Németország szövetségéből kilépni próbáló Magyarországot. A gettókba zsúfolt zsidók nagy részét az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták és ott megölték, vagy kényszermunkára hurcolták őket a Német Birodalomba. A magyar állampolgároknak az ausztriai nemzeti szocialista kényszermunkarendszerben való alkalmazása azonban különleges volt. Bécs városának náci polgármestere, Hanns Blaschke jelezte Ernst Kaltenbrunnernek, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal (Reichssicherheitshauptamt RSHA) vezetőjének, hogy az akut munkaerőhiányt a városban kényszermunkásokkal pótolná. Erre Adolf Eichmann ‚visszavásároltatott’ körülbelül 15.000 főt a már az auschwitzi deportáláshoz gettóba zárt Kasztner Rezső-féle magyar zsidók közül, fejenként 100 dollárért.

A Bécsi Wiesenthal Intézet igazgatójának előadása

Ezeket a magyarországi zsidó kényszermunkásokat nem a koncentrációs táborokba szállították, hanem munkásszállásokon, vagy erdő- és mezőgazdasági birtokokon helyezték el és a bécsi, valamint az alsó-ausztriai körzeti munkaügyi hivatalokon (Gauarbeitsamt) keresztül közvetítették ki. Különleges helyzetüket valamelyest jobb élet- és munkakörülményük is tükrözte.

Az elhurcoltak Bécs város túlzsúfolt, mindazonáltal higiéniai szempontból többnyire elfogadható állapotban lévő munkásszállásain, volt iskolákban éltek, illetve munkahelyeken vagy gyárakban helyezték el őket, ahonnan a munkaszolgálatuk helyszínére nemcsak gyalogosan, de tömegközlekedési eszközzel is közlekedhettek.

A séta útvonala

A magyar-zsidó munkások nélkülözését és szenvedését így a náci terminológia szerint „zsidómentes” Bécs lakossága is közvetlenül és látványosan megtapasztalhatta. A városlakók hozzáállására az egykori kényszermunkások ambivalens módon emlékeznek. A bántalmazások megjelenítése mellett gyakran a segítségnyújtás és az együttérzés pozitív képe kerül előtérbe: a bécsiek elsősorban a gyermekek kezébe csempésztek rendszeresen élelmiszert.

Megemlékezők a Seitenstettengasse 2-4 előtt

A front közeledésével a kényszermunkások egy részét „evakuálták”, másik részét pedig a Vörös Hadsereg szabadította fel. A mindösszesen 55.000, a mai Kelet-Ausztriába deportált magyarországi zsidó kényszermunkás közül több, mint 26.000 nem élte túl a viszontagságokat. Az 1944-ben Bécsbe hurcoltak pontos száma azonban ma már nem állapítható meg, mivel az SS a háború végén megsemmisítette a dokumentumokat.

Forrás: ORF/Bécsi Wiesenthal Intézet

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.