Életüket kockáztatva - zsidómentő lengyelek a vészkorszak idején

Zsidómentő Lengyelek

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2016-11-22

Záró dátum: 2016-12-12

A két világháború közötti Lengyelország soknemzetiségű ország – a lengyeleken kívül élnek itt többek között ukránok, zsidók, fehéroroszok, németek, litvánok, romák. A zsidó népesség létszáma 3,5 millió, ez az ország népességének közel 10%-át teszi ki. Ez Európa legnagyobb zsidó diaszpórája, amely jelentősen hozzájárul a lengyel államiság fejlődéséhez.
Azoknak a lengyeleknek, akik tanúi voltak a zsidók ellen elkövetett német bűntetteknek, különös módon kellett szembenézniük a népirtással. Ki voltak téve a háború kegyetlen terrorjának, egyúttal konfrontálódtak a zsidó szomszédjaik ellen elkövetett gyilkosságok kegyetlenségével is.
A megszállt Lengyelországban, ellentétben a nyugat-európai országokkal, a zsidók megsegítése halálbüntetéssel járt. A zsidókat mentő lengyelek rendkívüli körülmények között, teljes konspirációban és rettegésben tevékenykedtek. Kockáztatták életüket és családjuk életét. Amikor a segítségnyújtás mellett döntöttek, tisztában voltak azzal, hogy maguk is osztozhatnak a megmentett személyek sorsában. A zsidómentők hősies magatartásának eredményeként több tízezer lengyel zsidót sikerült megmenteni.
A kiállítást a „Lengyel Igazak – az Emlékezet Helyreállítása” projekt anyagai alapján a Lengyelországi Zsidók Múzeuma a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumával közösen készítette. A tárlat 2016. december 12-ig látható a Holokauszt Emlékközpontban.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.