Anschluss 70 - Erőpróba a Duna-medencében

Anschluss Kiall

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2008-03-11

Záró dátum: 2008-11-30

Ausztria német bekebelezése olyan csomópontja az európai történelemnek, amely máig ható következmények láncolatát indította el, s megválaszolatlan kérdések sorát hagyta maga után.
A kiállítás az Anschluss hetvenedik évfordulójára készült, fotókkal, kiadványokkal idézi fel a hetven évvel ezelőtti eseményeket: rávilágít az Anschluss előzményeire, az osztrák, a magyar és a nemzetközi reakciókra, végül Ausztria további sorsára, s a történtek feldolgozására.
 

Bécs, 1938. március 15., 11 óra:
 

Adolf Hitler gépkocsioszlopa elindult a Hotel Imperial elől. A Heldenplatz kapujától, német és osztrák tábornokok élén a Führer gyalog tette meg az utat a Burgig. Mikor a Burg erkélyére lépett, a tömeg éljenzésben tört ki. Elsőként Arthur Seyss-Inquart, az osztrák nácik vezetője szólt:
„Vezérem! Az osztrák szövetségi állam legfelsőbb törvényes képviselőjeként jelentem a vezérnek és birodalmi kancellárnak, hogy az osztrák nép akarata és kívánsága szerint Ausztria a német birodalom része lett."
A tömeg örömujjongása percekig tartott, amíg Seyss-Inquart folytatni tudta:
„Vezérem! Ön egységes akarattá olvasztotta össze a német népet, valamennyi utánunk következő német generáció érdekében. Ma üdvözli önt az új, mégis örök Németország, s mi követjük önt, bárhová vezessen is bennünket."
Ezután, a tömeg újabb ovációját követően mondta el beszédét Hitler:
„Német férfiak és nők! Néhány nap alatt a német népközösség életében olyan átalakulás ment végbe, amelynek jelentőségét csak az utánunk következő generációk tudják majd teljes nagyságában felmérni… Ebben az órában életem legfontosabb jelentésével állhatok a német nép elé. Mint a német nemzet vezére és kancellárja jelentem a német történelemnek, hogy hazám belépett a német népközösségbe."
 

A kiállítást rendezte: Csató Mihály történész és Szécsényi András történész-muzeológus
Grafika: Stalker Studio
Belsőépítész: Pataky Dóra
Lektor: Botos János és Szita Szabolcs
 

Köszönjük az Országgyűlési Könyvtár, a Politikatörténeti Intézet Könyvtára, valamint Herz Jenő és Pándi Lajos segítségét.

Csatolmányok

Név Méret
A70 Kronologia 117.75 KB
A70 Bibliografia 94.72 KB
A70 Vezeto 453.26 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.