Egy elfeledett örökség nyomában - időszaki kiállítás

Foto Megh  Page 1

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2012-11-08

Záró dátum: 2012-11-08

A 2012. november 8-án 11 órakor nyíló, archív fotókat bemutató kiállításunk azokról az albán családokról szól, akik a háború idején zsidókat mentettek Koszovóban. Megismerhetünk több olyan helyszínt, ahol az üldözött zsidókat bújtatták, hogy később Albániába vagy Macedóniába csempésszék. Sokan közülük hamis igazolványokat kaptak, de leggyakrabban albánnak öltözve sikerült megmenekülniük. A háború után a túlélők Izraelbe és más európai országokba emigráltak.

Koszovó és Albánia zsidó lakossága a második világháború előtt megközelítőleg 400 lelket számlált, kétszázan éltek Koszovóban és körülbelül ugyanennyien Albániában. A német csapatok 1941 áprilisában - Jugoszlávia többi részével együtt - Koszovót is elfoglalták. Miután Jugoszlávia letette a fegyvert Hitler csapatai előtt, a többségében albánok lakta Koszovó nagy része rövid időre újra Albániáé lett, majd 1939 áprilisát követően a területet immár az olasz fasiszták felügyelték.

Az albán zsidómentés története 1990-ben vált ismertté a világban, amikor két amerikai kongresszusi tag ellátogatott Albániába. Egyikük a magyar származású, holokauszt- túlélő Tom Lantos, a másik Josef DioGuardi volt. A koszovói látogatást követően DioGuardi elküldte az embermentéssel foglalkozó dokumentumokat a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetbe, ahol hitelességüket igazolták.

Mustafa Rezniqi volt az első koszovói, aki 2009-ben megkapta a Yad Vashem Világ Igazai kitüntetését. Nem sokkal később, 84 éves korában hunyt el.

Napjainkig 18 családról van tudomásunk, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek Koszovóban. E kiállítás tisztelgés emberségük, erkölcsi helytállásuk előtt.

A kiállítást rendezte:
a Koszovói Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
a Koszovó-Izrael Baráti Társaság

A Koszovó-Izrael Baráti Társaságról:
Azok a koszovói magánszemélyek, akik a háború idején zsidókat mentő családok történetét ismerték,  a 80-as évek végén vették fel a kapcsolatot a Yad Vashem Intézettel. Ezt követően  Mustafa Rezniqi, Mrs. Xhangyle Ilijazi és Taner Jashar kezdte meg egy a háború idején zsidók mentésével foglalkozó albán családok felkutatására létrehozandó szervezet megalapítását. A Koszovó-Izrael Baráti Társaság elnevezésű szervezetet 2006-ban került hivatalos bejegyzésre Dr. Haim Abravanel neve alatt, akit Mustafa Rezniqi apja, Arsllan mentett meg. A szervezet másik fő tevékenységeként a zsidó kulturális örökség helyeit: temetőket, imahelyeket zsinagógákat kutatnak fel Koszovóban.

Látogatható: 2012. november 8 - 2013. január 6.
A zsinagóga karzatán, a Múzeum nyitvatartási idejében.

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.