"Emberségről példát"

Ep Web

Vándorkiállítás

Kezdő dátum: 2016-02-07

Záró dátum: 2016-02-07

Az „Emberségről példát…” kiállítás azokról készült, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején.  A 2012 június-júliusában a 2-es és 3-as metró szerelvényein kiállított tablóképek rövid magyarázó szövegekkel az embermentésben résztvevő több mint harminc személyről, jelentősebb helyszínekről emlékeznek meg.

 

 

 


A KIÁLLÍTÁSRÓL


„Emberségről példát…”
Kiállítás azokról, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején

Raoul Wallenbergre, a legendás embermentőre emlékezik a civilizált világ születésének 100. évfordulóján. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az emlékév keretében „Mentő és áldozat” címmel indított sorozatot, hogy mind több emberrel megismertessük azoknak a keresztény és zsidó magyar embereknek, Budapesten szolgáló külföldi diplomatáknak sokszor kalandos és állandó veszélyben végzett tevékenységét, akik több ezer zsidó honfitársunkat mentették meg a holokauszt idején.

A magyar holokausztnak több mint félmillió zsidó, több ezer roma és más kisebbséghez tartozó, valamint politikai okokból üldözött honfitársunk esett áldozatául, akik gettókba és koncentrációs táborokba zárva, munkaszolgálaton és a halálmenetekben, valamint a nyilas terror következtében pusztultak el.

A holokauszt idején is voltak emberek - magyarok és külföldiek -, akik szembeszálltak a pusztító gépezettel, és akár saját életük, biztonságuk kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az embermentők élelemmel, hamis személyi iratokkal látták el, vagy épp bújtatták az üldözötteket. A diplomaták védleveleket bocsátottak ki, „védett házakat” állítottak fel. A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai közé beépült cionista mozgalom aktivistái hamis iratokat gyártottak, gyermekházakat szerveztek meg. Áldozatos tevékenységük eredményekképpen több ezer honfitársunk menekült meg a biztos haláltól.

Az élethez mindvégig hű, megalkuvást nem tűrő magatartásuk mindannyiunk számára követendő példa és figyelmeztetés: ne legyünk némák, közömbösek, gyávák a napjainkban feléledő antiszemitizmussal, rasszizmussal, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel szemben.

Az „Emberségről példát…” kiállítás tablósorozata rövid tömör szövegeivel, fotókkal, korabeli dokumentumokkal mutatja be a magyar Vészkorszakot, a zsidóság üldözését és az embermentők tevékenységét. A válogatás csak kis részben tudja felidézni a kort, és megmutatni valamennyi bátor honfitársunkat. A kiállítás 40 db 65x65 cm-es tablóból áll, amelyek könnyen szállíthatók, és egyszerű módon bárhol felfüggeszthetők. A kiállításhoz rövid ismertető füzet is készült, amelyből 100-200 példányt tudunk adni a kiállító helyeknek, intézményeknek.

A MEGNYITÓRÓL >>
 


A KIÁLLÍTÁS LÉTREHOZÓI


Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Holokauszt Emlékközpont, Carl Lutz Alapítvány, Mass Média Solutions Kft.

Szerkesztők: Csató Mihály, Deák Andrea, Kirschner Péter, Pető Zsolt, Tóth Tamás, Török Zsuzsanna  és Vámos György

Támogatók: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

Együttműködő partnerek: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Távirati Iroda, ProMix Zrt., BKV Zrt.

További információk a www.mazsike.hu weboldalon

  


 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.