"Emberségről példát"

Ep Web

Vándorkiállítás

Kezdő dátum: 2016-02-07

Záró dátum: 2016-02-07

Az „Emberségről példát…” kiállítás azokról készült, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején.  A 2012 június-júliusában a 2-es és 3-as metró szerelvényein kiállított tablóképek rövid magyarázó szövegekkel az embermentésben résztvevő több mint harminc személyről, jelentősebb helyszínekről emlékeznek meg.

 

 

 


A KIÁLLÍTÁSRÓL


„Emberségről példát…”
Kiállítás azokról, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején

Raoul Wallenbergre, a legendás embermentőre emlékezik a civilizált világ születésének 100. évfordulóján. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az emlékév keretében „Mentő és áldozat” címmel indított sorozatot, hogy mind több emberrel megismertessük azoknak a keresztény és zsidó magyar embereknek, Budapesten szolgáló külföldi diplomatáknak sokszor kalandos és állandó veszélyben végzett tevékenységét, akik több ezer zsidó honfitársunkat mentették meg a holokauszt idején.

A magyar holokausztnak több mint félmillió zsidó, több ezer roma és más kisebbséghez tartozó, valamint politikai okokból üldözött honfitársunk esett áldozatául, akik gettókba és koncentrációs táborokba zárva, munkaszolgálaton és a halálmenetekben, valamint a nyilas terror következtében pusztultak el.

A holokauszt idején is voltak emberek - magyarok és külföldiek -, akik szembeszálltak a pusztító gépezettel, és akár saját életük, biztonságuk kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az embermentők élelemmel, hamis személyi iratokkal látták el, vagy épp bújtatták az üldözötteket. A diplomaták védleveleket bocsátottak ki, „védett házakat” állítottak fel. A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai közé beépült cionista mozgalom aktivistái hamis iratokat gyártottak, gyermekházakat szerveztek meg. Áldozatos tevékenységük eredményekképpen több ezer honfitársunk menekült meg a biztos haláltól.

Az élethez mindvégig hű, megalkuvást nem tűrő magatartásuk mindannyiunk számára követendő példa és figyelmeztetés: ne legyünk némák, közömbösek, gyávák a napjainkban feléledő antiszemitizmussal, rasszizmussal, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel szemben.

Az „Emberségről példát…” kiállítás tablósorozata rövid tömör szövegeivel, fotókkal, korabeli dokumentumokkal mutatja be a magyar Vészkorszakot, a zsidóság üldözését és az embermentők tevékenységét. A válogatás csak kis részben tudja felidézni a kort, és megmutatni valamennyi bátor honfitársunkat. A kiállítás 40 db 65x65 cm-es tablóból áll, amelyek könnyen szállíthatók, és egyszerű módon bárhol felfüggeszthetők. A kiállításhoz rövid ismertető füzet is készült, amelyből 100-200 példányt tudunk adni a kiállító helyeknek, intézményeknek.

A MEGNYITÓRÓL >>
 


A KIÁLLÍTÁS LÉTREHOZÓI


Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Holokauszt Emlékközpont, Carl Lutz Alapítvány, Mass Média Solutions Kft.

Szerkesztők: Csató Mihály, Deák Andrea, Kirschner Péter, Pető Zsolt, Tóth Tamás, Török Zsuzsanna  és Vámos György

Támogatók: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

Együttműködő partnerek: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Távirati Iroda, ProMix Zrt., BKV Zrt.

További információk a www.mazsike.hu weboldalon

  


 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.