Emlék-képek: Feledhetetlen XX. századi élettörténetek

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2013-04-16

Záró dátum: 2013-06-22

Látogatható: 2013. április 16 - június 22. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Holokauszt Emlékközpont közös rendezésű tárlatának célja emléket állítani a magyar kultúra olyan kimagasló alakjainak, akiknek sorsát megpecsételte a holokauszt tragédiája, de életművükkel máig hatnak és velünk élnek.

A kiállítás a holokausztnak áldozatául esett irodalom, színházművészet, sport, tudomány, építőművészet és cirkuszművészet ikonikus alakjainak rövid életútjába enged bepillantást, sorsukkal felidézi a többi szakmabeli áldozat sorsát, felhívja a figyelmet a holokauszt tragédiája nyomán elszenvedett kulturális, személyes veszteségeinkre. A Holokauszt Emlékközpont Zsinagógájának karzatán találkozhatunk többek között a magyar- és világirodalom nagy alakjai közül Szerb Antal, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, a színművészet kiválóságai közül Szomory Dezső drámaíró, Gárdonyi Lajos színész-rendező és Lakner Artúr író, filmdramaturg, színházigazgató tablójával, de emléket állítunk a gyógyszerészet világszinten is kimagasló alakjának, a magyar származású Richter Gedeonnak, vagy az építészetéről méltán híres Komor Marcellnek.  Brüll Alfréd sportvezető, a Magyar Labdarúgó Szövetség egyik alapítójának neve ismerősen cseng nemzetközi színtéren, hasonló ismeretségnek örved Braun József, alias „Csibi” az MTK legendás jobbszélsője, akik szintén a nyilas terror áldozataiként végezték pályafutásukat.

Az időszaki tárlat az életutakat feldolgozó tablók mellett különböző személyes, tárgyi emlékek – eredeti naplók, levelek, családi fotók – bemutatásán keresztül hozza közelebb nagy alakjaink személyes tragédiáját a nézőhöz. Csak ízelítőként a kiállított darabokból: találkozhatunk Szomory Dezső, Radnóti Miklós és Zoli bohóc egy-egy dedikált kötetével, Richter Gedeon írókészletével, eredeti Harmath Imre kottákkal.

 

 

Az időszaki tárlat a holokauszt során elvesztett nagy alakjaink mellett, születésének idén századik évfordulójára emlékezve, a magyar származású Robert Capa fotográfus, haditudósító munkásságába is – nyolc eredeti fotó erejéig – betekintést enged. A képek a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő, majdnem 1000 fotóból álló (ebből közel 300, szabvány szerint keretezett kép) mestersorozatból lettek kiválasztva. A mestersorozatot a Robert Capa testvére, Cornell Capa által alapított International Center of Photography-tól vásárolta meg a múzeum 2009-ben. Az ICP a magyar származású fotóriporter hagyatékának kezelésére létrehozott alapítvány, amely ma már nagy figyelmet fordít a fotózás oktatására is. A művész mögött hagyott életmű, a rövid életút mellett is oly hatalmas, hogy annak bemutatása néhány kép segítségével lehetetlen feladat. A kiválasztott fotók az általa végigjárt háborúk egy-egy kiragadott pillanatát örökítik meg, ahogyan ő látta, ahogyan megélte. A képek közt látható két világhírű felvétele, A milicista halála, valamint egy kép a híres D-day sorozatból. Háborús élményei mellett a tárlat két különleges darabja az 1948-ban, hat hetes Magyarországon való tartózkodása alatt készült két fotó, amelyből összesen ennyi található a Nemzeti Múzeum Capa-gyűjteményében.

„A koncentrációs táborokban csak úgy hemzsegtek a fotóriporterek, és minden újabb kép, amely a borzalmakról készült, csak csökkentette az összhatást. Ma egy kurta napra mindenki látni akarja, mi történt ezekkel a szerencsétlenekkel a táborokban, de holnap már jószerint senkit sem fog érdekelni, mi történik velük a jövőben.”

Robert Capa: Kissé elmosódva
Fényképezte: Robert Capa ® International Center of Photography, New York / Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

A kiállítás kurátora: Takács István

A kiállítás lektora: Szécsényi András

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.